Inhibiční účinky polyfosforečnanů na vybrané kmeny mikroorganizmů

Repozitář DSpace/Manakin

Přihlásit se

Jazyk: English čeština 

Inhibiční účinky polyfosforečnanů na vybrané kmeny mikroorganizmů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Inhibiční účinky polyfosforečnanů na vybrané kmeny mikroorganizmů
Autor: Krpalová, Iveta
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Fosforečnany jsou přídatné látky (aditiva) a v potravinářských technologiích se využívají především za účelem úpravy pH a emulgačních vlastností, případně pro své antimikrobní účinky. V této diplomové práci byl sledován inhibiční efekt šesti fosforečnanů na vybrané druhy grampozitivních a gramnegativních bakterií. Pro dané účely byly použity soli (HEXA 62, HEXA 65, HEXA 68, HEXA 70, HEXA PE a Na2HPO4), které se lišily různou délkou řetězce. Pro sledování senzitivity jednotlivých bakteriálních kmenů bylo využito pěti koncentrací každé soli (0,25 %; 0,50 %; 0,75 %; 1,00 % a 2,00 % w/v). Účinky fosforečnanů na růst mikroorganizmů byly vyhodnoceny plotnovou metodou stanovením počtu živých buněk. Pozorováním růstového chování bakterií bylo zjištěno, že s rostoucím stupněm kondenzace rostl i inhibiční efekt testovaných fosforečnanových solí. Zároveň bylo prokázáno, že u gramnegativních bakterií nebyl v převážné většině pozorován výrazný inhibiční účinek.
URI: http://hdl.handle.net/10563/30125
Datum: 2014-02-10
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Studijní obor: Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 36448


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
krpalová_2014_dp.pdf 1.637Mb PDF Zobrazit/otevřít
krpalová_2014_vp.pdf 157.3Kb PDF Zobrazit/otevřít
krpalová_2014_op.pdf 229.0Kb PDF Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet