Rostlinné extrakty a jejich antimikrobiální účinky

DSpace Repository

Language: English čeština 

Rostlinné extrakty a jejich antimikrobiální účinky

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Pivodová, Jana
dc.date.accessioned 2010-07-14T20:49:23Z
dc.date.available 2010-07-14T20:49:23Z
dc.date.issued 2007-09-05
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/3046
dc.description.abstract Tato práce se zabývá účinkem rostlinných extraktů na mikroorganismy. Zaměřuje se na antimikrobiální účinky těchto extraktů, jichž se využívá v nejen potravinářství. Zabývala jsem se historií, jednotlivými skupinami účinných látek a rozebrala jsem způsoby získávání výtažků účinných látek z rostlin. Popisuji dvanáct rostlin a antimikrobiální účinky z nich získaných extraktů. Uvedla jsem rozdíly citlivosti grampositivních a gramnegativních mik-roorganismů vůči éterickým olejům a způsoby užití těchto olejů v potravinách. Uvedla jsem několik možností využití rostlinných extraktů do budoucna. cs
dc.format cs
dc.format.extent 645176 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject rostlinné extrakty cs
dc.subject antimikrobiální účinky cs
dc.subject éterické oleje cs
dc.subject plant extracts en
dc.subject antimicrobial effect en
dc.subject essential oils en
dc.title Rostlinné extrakty a jejich antimikrobiální účinky cs
dc.title.alternative Plant extracts and their antimicrobial effect en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Škrovánková, Soňa
dc.date.accepted 2007-09-11
dc.description.abstract-translated This work deals with the effects of plant extracts on microorganisms. It is focused on the antimicrobial effect of these extracts, which are used not only in food industry. The history, chemical groups of active substances and ways of extract isolation are analyzed. Twelve plants and antimicrobial effects of their extracts are described. The differences in sensibil-ity of grampositive and gramnegative microorganisms to essential oils and ways of use in foodstuffs are revised. Several options of extract use in the future are also suggested. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 5420
dc.date.assigned 2007-01-08
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
pivodová_2007_bp.pdfBlocked 630.0Kb PDF View/Open
pivodová_2007_vp.doc 48Kb Microsoft Word View/Open
pivodová_2007_op.doc 47Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account