Aplikace a vliv binárních směsí fosforečnanů při výrobě masných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Aplikace a vliv binárních směsí fosforečnanů při výrobě masných výrobků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Gál, Robert
dc.contributor.author Kadlecová, Simona
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:29:38Z
dc.date.available 2015-07-24T12:29:38Z
dc.date.issued 2015-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/31992
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá aplikací binárních směsí difosforečnanu sodného a hydrogenfosforečnanu sodného do drůbežích jemně mělněných masných výrobků. Pro tento experiment byly zvoleny binární směsi v celkové koncentraci P2O5 0,05 %, 0,25 % a 0,45 % (w/w). Byly zjišťovány technologické vlastnosti masných výrobků při přídavku procentuálních poměrů fosforečnanů 0:100, 10:90, 20:80, 30:70, 40:60, 50:50, 60:40, 70:30, 80:20, 90:10 a 100:0. Diplomová práce sleduje vliv binárních směsí na texturní parametry (tvrdost, tuhost, kohezivnost a gumovitost), pH, vaznost vody a ztráty vařením. Z výsledků lze konstatovat, že binární směsi použitých fosforečnanů ovlivňují sledované vlastnosti finálních výrobků.
dc.format 77 s.
dc.format.extent 2495954
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject masný výrobek cs
dc.subject drůbeží maso cs
dc.subject fosforečnany cs
dc.subject vaznost vody cs
dc.subject ztráty vařením cs
dc.subject texturní vlastnosti cs
dc.subject meat product en
dc.subject poultry meat en
dc.subject phosphates en
dc.subject water-holding capacity en
dc.subject cooking loss en
dc.subject textural properties en
dc.title Aplikace a vliv binárních směsí fosforečnanů při výrobě masných výrobků
dc.title.alternative Application and Effect of Phosphates Binary Mixtures in the Meat Products Processing
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Polášek, Zdeněk
dc.date.accepted 2015-06-02
dc.description.abstract-translated This Master´s thesis deals with the application of binary mixtures of sodium diphosphate and disodium phosphate to poultry finely minced meat products. For this experiment, there were chosen binary mixtures in a total concentration 0,05 %, 0,25 % and 0,45 % (w/w) of P2O5. There were found out the technological properties of meat products in addition of phosphates in percentages ratios 0:100, 10:90, 20:80, 30:70, 40:60, 50:50, 60:40, 70:30, 80:20, 90:10 and 100:0. There was monitored the effect of binary mixtures on textural parameters (hardness, toughness, cohesiveness and gumminess), pH, water-holding capacity and cooking loss. The results show that the binary phosphates mixtures influence the pursued properties of the final products.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 38524
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2015-04-14


Files in this item

Files Size Format View Description
kadlecová_2015_dp.pdf 2.380Mb PDF View/Open None
kadlecová_2015_op.pdf 427.7Kb PDF View/Open None
kadlecová_2015_vp.pdf 427.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account