Cizorodé látky v bramborách v závislosti na jejich kuchyňském zpracování

DSpace Repository

Language: English čeština 

Cizorodé látky v bramborách v závislosti na jejich kuchyňském zpracování

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rop, Otakar
dc.contributor.author Číž, Radek
dc.date.accessioned 2016-06-06T08:31:08Z
dc.date.available 2016-06-06T08:31:08Z
dc.date.issued 2004-10-15
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/35779
dc.description.abstract Tato práce je zaměřena na změny obsahu cizorodých látek v bramborách během jejich kuchyňských a technologických úprav. V první části práce se pojednává o výskytu cizorodých látek v potravinách (kontaminanty, potravinová aditiva, sekundárně vzniklé cizorodé látky) a jsou zde také uvedeny poznatky týkající se příjmu cizorodých látek rostlinami. Zde jsem se zabýval hlavně těžkými kovy (kadmium, nikl, arsen, berylium a dalšími). Protože tato práce je zaměřena na cizorodé látky v bramborách, tak jsem nezapomněl opomenout chemické a anatomické složení hlíz brambor. V závěrečné části práce jsem se věnoval vlivu technologického a kuchyňského zpracování brambor na cizorodé látky v nich obsažené. Zde jsem sledoval změny obsahů dusičnanů a glykoalkaloidů a také jsem zde zmínil barevné změny k nímž dochází během zpracování brambor.
dc.format 42 s. , 2 str. tab. příloh
dc.format.extent 582726
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject brambory cs
dc.subject cizorodé látky cs
dc.subject dusičnany cs
dc.subject glykoalkaloidy cs
dc.subject akrylamidy cs
dc.subject potatoes en
dc.subject inorganic substances en
dc.subject nitrates en
dc.subject glycoalkaloids en
dc.subject acryamids en
dc.title Cizorodé látky v bramborách v závislosti na jejich kuchyňském zpracování
dc.title.alternative The inorganic substances in a potatoes in dependance of their kitchen processing
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Valášek, Pavel
dc.date.accepted 2005-06-23
dc.description.abstract-translated This essay deals about the changes of a capacity of inorganic substances in a potatoes during their kitchen and technological modification. In the first part I deal about the occurence of the inorganic substances in a foodstufs (contaminates, food bonuses, secondarily acrued inorganic substaces) and about the knowledges which are concerning intake of the inorganic substances of a plants, too. Here I am mainly occupy about the heavy metals (cadmium, nickel, arsenic, beryllium atc). Because this essay is address for the inorganic substancies in a potatoes, I did not to forget omit the chemical and anatomy constitution of a tubers potatoes. In the final part of this essay I deal about the effect of the technological and kitchen processing of potatoes on the inorganic substances which are contain in them . The essay watches changes of subject nitrates, glycoalkaloids and watches the colored alternations during processing a potatoes, too.
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství a chemie
dc.thesis.degree-discipline Ekonomika a hygiena výživy cs
dc.thesis.degree-discipline Economics and Hygiene of Nutrition en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Ekonomika a management cs
dc.thesis.degree-program Economics and Management en
dc.identifier.stag 955
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2005-05-31


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account