Interakce biogenních aminů s vybranými sacharidy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Interakce biogenních aminů s vybranými sacharidy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Klimešová, Karolina
dc.date.accessioned 2016-11-28T11:43:27Z
dc.date.available 2016-11-28T11:43:27Z
dc.date.issued 2016-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/38433
dc.description.abstract Biogenní aminy jako produkty metabolismu mikroorganismů jsou velmi diskutovaným tématem v poslední době. Cílem této práce je charakterizovat biogenní aminy, popsat reaktivitu biogenních aminů s dalšími sloučeninami a reaktivitu sloučenin obsahujících amino skupinu. Jelikož obsahují reaktivní aminoskupinu, mohou interagovat s velkým množstvím látek, čehož může být kladně využíváno. Hlavním cílem bakalářské práce je prostudovat dosud popsané reakce biogenních aminů s vybranými sacharidy. Byly popsány reakce, kterých se účastní biogenní aminy a sacharidy mechanismem Pictet-Spenglerovy kondenzace a Maillardovy reakce.
dc.format 45
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject amin cs
dc.subject reaktivita cs
dc.subject sacharidy cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject amines en
dc.subject reactivity en
dc.subject carbohydrates en
dc.title Interakce biogenních aminů s vybranými sacharidy
dc.title.alternative Interaction of Bi|ogenic Amines with Selected Carbohydrates
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Rouchal, Michal
dc.date.accepted 2016-06-14
dc.description.abstract-translated Biogenic amines as products of the metabolism are a largely discussed theme in these days. The aim of this bachelor's thesis is to characterize biogenic amines, describe the reactivity of biogenic amines with other compounds and the reactivity of compounds involving other amines groups. Because they contains reactive amino group, biogenic amines can react with a lot of other substances. The reactivity with other substances could be positively ap-plied. The main aim of this bachelor's thesis is to examine the reactions of biogenic amines with chosen carbohydrates, which were already described in these days, such as that ones, in which biogenic amines and carbohydrates participate and the reaction course runs through the Pictet-Spengler condensation and Maillard reaction.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 43598
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2016-05-20


Files in this item

Files Size Format View Description
klimešová_2016_dp.pdf 1.731Mb PDF View/Open None
klimešová_2016_op.pdf 623.1Kb PDF View/Open None
klimešová_2016_vp.pdf 628.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account