Stanovení vybraných sacharidů v mléčných systémech

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Stanovení vybraných sacharidů v mléčných systémech

Show full item record

No preview available
Title: Stanovení vybraných sacharidů v mléčných systémech
Author: Neduchal, František
Advisor: Bubelová, Zuzana
Abstract: Tato diplomová práce se zabývá problematikou stanovení sacharidů v mléku a tekutých mléčných výrobcích (smetana, mléčné nápoje, kysané mléčné výrobky, bezlaktózové vý-robky) a jejich charakteristikou. Přesněji je zaměřena na identifikaci mono- a oligosacharidů analytickou metodou HPLC-RI. Hlavním cílem bylo navržení, optimalizace a validace metodiky. Dalším cílem pak bylo stanovení mono- a oligosacharidů v mléku a tekutých mléčných výrobcích běžně dostupných v tržní síti. Pro přípravu vzorku bylo použito čiření Carrezovými činidly. Vlastní chromatografické stanovení sacharidů probíhalo při použití 70% acetonitrilu ve vodě jako mobilní fáze (s průtokem 1,4 ml.min-1). Navržená metodika se ukázala být vhodná pro stanovení mono- a oligosacharidů v mléce a mléčných výrobcích. Analyzované obsahy se příliš nelišily od údajů uvedených na obalech výrobků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/38809
Date: 2016-01-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 37809


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
neduchal_2016_dp.pdf 1.535Mb PDF View/Open None
neduchal_2016_op.pdf 510.7Kb PDF View/Open None
neduchal_2016_vp.pdf 505.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account