Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin)

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin)

Show full item record

No preview available
Title: Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin)
Author: Strnková, Jana
Advisor: Škrovánková, Soňa
Abstract: Cílem práce je charakteristika rozmanitých vlastností bylin (léčivých rostlin). Mezi význam-né vlastnosti bylin patří antioxidační účinky (ochrana před znehodnocením způsobeným oxidací - žluknutím) a antimikrobiální působení (udržení mikrobiální nezávadnosti potlačením růstu patogenů). Dále jsou důležité organoleptické vlastnosti (vůně a chuť, které ovlivňují výběr potravin) a rozmanité zdravotní účinky (např. hypotenzní, diuretické, laxativní). Byliny díky svým obsahovým látkám nachází uplatnění nejen ve farmaceutickém průmyslu (antimikrobní a antioxidační látky) k přípravě lékových forem, ale ve velké míře i v potravinářském (významné složky aditiv a mnoha aromat pro ochucení potravin), kosmetickém (kosmetické přípravky, prostředky zubní hygieny) a chemickém průmyslu. Zdravotních (léčebných) účinků bylin se využívá v domácím léčitelství jako součást léčby, i jako prevence proti různým nemocím, a také ve fytoterapii a aromaterapii.
URI: http://hdl.handle.net/10563/4056
Date: 2007-06-04
Availability: Pouze v rámci univerzity
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 5431


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
strnková_2007_bp.pdfBlocked 484.7Kb PDF
strnková_2007_vp.doc 47.5Kb Microsoft Word View/Open
strnková_2007_op.doc 36Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account