Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin)

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Strnková, Jana
dc.date.accessioned 2010-07-15T12:36:01Z
dc.date.available 2010-07-15T12:36:01Z
dc.date.issued 2007-06-04
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/4056
dc.description.abstract Cílem práce je charakteristika rozmanitých vlastností bylin (léčivých rostlin). Mezi význam-né vlastnosti bylin patří antioxidační účinky (ochrana před znehodnocením způsobeným oxidací - žluknutím) a antimikrobiální působení (udržení mikrobiální nezávadnosti potlačením růstu patogenů). Dále jsou důležité organoleptické vlastnosti (vůně a chuť, které ovlivňují výběr potravin) a rozmanité zdravotní účinky (např. hypotenzní, diuretické, laxativní). Byliny díky svým obsahovým látkám nachází uplatnění nejen ve farmaceutickém průmyslu (antimikrobní a antioxidační látky) k přípravě lékových forem, ale ve velké míře i v potravinářském (významné složky aditiv a mnoha aromat pro ochucení potravin), kosmetickém (kosmetické přípravky, prostředky zubní hygieny) a chemickém průmyslu. Zdravotních (léčebných) účinků bylin se využívá v domácím léčitelství jako součást léčby, i jako prevence proti různým nemocím, a také ve fytoterapii a aromaterapii. cs
dc.format 45 cs
dc.format.extent 496368 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject byliny cs
dc.subject antioxidační cs
dc.subject antimikrobiální cs
dc.subject organoleptické cs
dc.subject zdravotní vlastnosti cs
dc.subject herbs en
dc.subject antioxidant en
dc.subject antimicrobial en
dc.subject organoleptic qualities en
dc.subject health effects en
dc.title Vlastnosti a využití bylin (léčivých rostlin) cs
dc.title.alternative Medicinal herbs qualities and applications en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mišurcová, Ladislava
dc.date.accepted 2007-06-25
dc.description.abstract-translated The aim of the thesis is the characterization of various medicinal herbs properties. Antioxidant effect (protection against oxidative devaluation - rancidity) and antimicrobial activity (keeps microbial standards by pathogen reduction) belong to the relevant herbal qualities. Organoleptic properties (odour and taste, which influence food preferences) and various health effects (e.g. hypotensive, diuretic, laxative) are also very important. Herbs, due to their components, are used in pharmaceutical industry (antimicrobial and antioxidant substances) for drug preparation but also in food industry (important substances of additives and flavourings for food improvement), cosmetic industry (cosmetics, dental hygiene products) and in chemical industry too. Healing power of herbs is used for home medicine and also as prevention against different illnesses and in phytotherapy and aromatherapy too. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 5431
dc.date.assigned 2007-01-08
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
strnková_2007_bp.pdfBlocked 484.7Kb PDF View/Open
strnková_2007_vp.doc 47.5Kb Microsoft Word View/Open
strnková_2007_op.doc 36Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account