Ultimate Villains in Anglophone Literature and Culture: Evil Queens (the Queen of Hearts from Alice in Wonderland and the Queen from Snow White)

DSpace Repository

Language: English čeština 

Ultimate Villains in Anglophone Literature and Culture: Evil Queens (the Queen of Hearts from Alice in Wonderland and the Queen from Snow White)

Show full item record

No preview available
Title: Ultimate Villains in Anglophone Literature and Culture: Evil Queens (the Queen of Hearts from Alice in Wonderland and the Queen from Snow White)
Author: Skřivánková, Ivana
Advisor: Pokrivčáková, Silvia
Abstract: Cílem této bakalářské práce je provést komparativní analýzu jednotlivých postav královen z různých verzí stejných pohádkových příběhů. Rozbor postav zkoumá projev intertextuality mezi původním dílem a jeho adaptacemi. Analyzované královny pocházejí ze zvolených literárních děl Sněhurka původně od bratří Grimmů a Alenka v říši divů od Lewise Carrolla. Fenomén intertextuality zkoumalo mnoho odborníků především během dvacátého století. Lidé jako Julia Kristeva, Mi-khail Bakhtin, Roland Barther nebo Miachel Riffaterre a jejich teorie jsou v této bakalářské práci představeny. Představena je také pohádka jako jeden z druhů folklórního žánru a taktéž Proppova typologie a funkce pohádkových postav, která je pak dále zaměřena především na zloduchy. Tahle bakalářská práce pracuje s konkrétními literárními i filmovými díly, kde jsou jednotlivé interpretace královen představeny a porovnávány.
URI: http://hdl.handle.net/10563/41692
Date: 2017-11-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav moderních jazyků a literatur
Discipline: Anglický jazyk pro manažerskou praxi
Grade for thesis and defense: E 49240


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
skřivánková_2018_dp.pdf 1.225Mb PDF View/Open None
skřivánková_2018_op.docx 20.77Kb Unknown View/Open None
skřivánková_2018_vp.doc 53.5Kb Unknown View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account