Návrh zpracování bílkovinných tkání z porážky drůbeže na kolagenní produkty

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Návrh zpracování bílkovinných tkání z porážky drůbeže na kolagenní produkty

Show full item record

No preview available
Title: Návrh zpracování bílkovinných tkání z porážky drůbeže na kolagenní produkty
Author: Daněk, Jan
Advisor: Mokrejš, Pavel
Abstract: Tato diplomová práce je zaměřena na zpracování vedlejších produktů maso-zpracujícího průmyslu. V teoretické části je vysvětleno, kde se v maso-zpracujícím průmyslu generují vedlejší produkty a jaké je pro ně využití. V praktické části byla provedena série experimentů pro extrakci želatiny z kuřecích hlav. Kuřecí hlavy byly rozemlety, odtučněny a zbaveny nekolagenních bílkovin. Po přečištění byly enzymaticky opracovány proteázou Polarzyme 6.0 T a následně z nich byla extraho-vána želatina při 80 °C a vedlejší frakce při 95 °C. Jednotlivé experimenty se mezi sebou lišily množstvím přidaného enzymu, dobou enzymatického opracování nebo dobou extrak-ce. Vzorky získaných želatin byly analyzovány na pevnost gelu, obsah popelovin, viskozitu a další ukazatele kvality. Ze získaných výsledků byly navrženy optimální podmínky pro získávání kvalitních želatin z kuřecích hlav.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42371
Date: 2018-01-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav inženýrství polymerů
Discipline: Inženýrství polymerů
Grade for thesis and defense: A 50221


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
daněk_2018_dp.pdf 1.774Mb PDF View/Open None
daněk_2018_op.docx 75.27Kb Unknown View/Open None
daněk_2018_vp.docx 75.28Kb Unknown View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account