Stanovení vybraných antioxidantů a antioxidační aktivity u směsí müsli s jedlými květy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení vybraných antioxidantů a antioxidační aktivity u směsí müsli s jedlými květy

Show full item record

No preview available
Title: Stanovení vybraných antioxidantů a antioxidační aktivity u směsí müsli s jedlými květy
Author: Ondroušková, Kristýna
Advisor: Sumczynski, Daniela
Abstract: Práce se zabývá přípravou modelových cereálních směsí s přídavkem jedlých květů s využitím netradičních vloček. Cílem práce bylo stanovit u těchto směsí vybrané chemické jakostní znaky. Byly vypracovány extrakční postupy pro izolaci volných, konjugovaných a vázaných polyfenolů s jejich následnou identifikací a kvantifikací pomocí HPLC-UV. Dále bylo u těchto frakcí stanoveno celkové množství polyfenolů a antioxidační aktivita metodami s ABTS a DPPH. Nejvyšší množství polyfenolů bylo naměřeno u bezlepkové směsi, která obsahovala jáhly, vločky černé quinoi, z olejnatých semen konopná semínka a jedlé květy chrpy červené a květy slézu. Nejnižší množství polyfenolů obsahoval vzorek, v němž byly obsaženy ovesné vločky, vločky kamutu, konopná semínka a jedlé květy chrpy a slézu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42793
Date: 2018-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie a řízení v gastronomii
Grade for thesis and defense: B 46753


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
ondroušková_2018_dp.pdf 3.012Mb PDF View/Open None
ondroušková_2018_op.pdf 767.5Kb PDF View/Open None
ondroušková_2018_vp.pdf 775.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account