Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu

Show full item record

No preview available
Title: Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu
Author: Hanzlíková, Hana
Advisor: Škrovánková, Soňa
Abstract: Bakalářská práce je zaměřena na popis kurkuminu, jeho vlastnosti a využití. Kurkumin je barvivo přírodního původu, které se vyrábí z oddenků rostliny Curcuma longa, a to extrakcí vysušeného prášku vyrobeného z kořene rostliny s vhodným rozpouštědlem jako je aceton, ethylacetát, methanol, ethanol a hexan. Má své využití v potravinářství jako barvivo E100. Využívá se také v lidovém léčitelství, k potlačení růstu mikroorganismů, hmyzu a larev kvůli svým antimikrobiálním, insekticidním a larvicidním účinkům. Díky významným antioxidačním účinkům se tato látka testuje i pro využití ve farmacii.
URI: http://hdl.handle.net/10563/43804
Date: 2019-02-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie a řízení v gastronomii
Grade for thesis and defense: C 49449


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
hanzlíková_2019_dp.pdf 1.508Mb PDF View/Open None
hanzlíková_2019_op.pdf 823.1Kb PDF View/Open None
hanzlíková_2019_vp.pdf 762.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account