Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Hanzlíková, Hana
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:10:15Z
dc.date.available 2019-07-04T09:10:15Z
dc.date.issued 2019-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/43804
dc.description.abstract Bakalářská práce je zaměřena na popis kurkuminu, jeho vlastnosti a využití. Kurkumin je barvivo přírodního původu, které se vyrábí z oddenků rostliny Curcuma longa, a to extrakcí vysušeného prášku vyrobeného z kořene rostliny s vhodným rozpouštědlem jako je aceton, ethylacetát, methanol, ethanol a hexan. Má své využití v potravinářství jako barvivo E100. Využívá se také v lidovém léčitelství, k potlačení růstu mikroorganismů, hmyzu a larev kvůli svým antimikrobiálním, insekticidním a larvicidním účinkům. Díky významným antioxidačním účinkům se tato látka testuje i pro využití ve farmacii.
dc.format 40 s. (42946 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kurkumin cs
dc.subject kurkuma cs
dc.subject Curcuma longa cs
dc.subject vlastnosti cs
dc.subject využití cs
dc.subject curcumin en
dc.subject turmeric en
dc.subject Curcuma longa en
dc.subject properties en
dc.subject utilization en
dc.title Charakteristika, vlastnosti a využití kurkuminu
dc.title.alternative Characteristics, Properties and Utilization of Curcumin
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Bučková, Martina
dc.date.accepted 2019-06-06
dc.description.abstract-translated Bachelor's thesis is focused on description, properties and utilization of curcumin. Curcumin is a natural colorant which is extracted from the dried root of the rhizome of Curcuma longa. Dried powder is made from the rhizome that is extracted with a suitable solvent such as acetone, ethyl acetate, methanol, ethanol, and hexane. Curcumin is used in food industry as food colorant E100. It is also used in folk medicine, as an inhibitory agent for microorganisms, insects and larvae, thanks to its antimicrobial, insecticidal and larvacidal properties. Due to its significant antioxidant effects, this substance is also tested for use in pharmacology.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49449
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2019-05-17


Files in this item

Files Size Format View Description
hanzlíková_2019_dp.pdf 1.508Mb PDF View/Open None
hanzlíková_2019_op.pdf 823.1Kb PDF View/Open None
hanzlíková_2019_vp.pdf 762.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account