Redukce obsahu biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení

DSpace Repository

Language: English čeština 

Redukce obsahu biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení

Show full item record

No preview available
Title: Redukce obsahu biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení
Author: Horníková, Eva
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Cílem této práce bylo zjistit u vybraných bakterií rodu Lactobacillus, které byly izolované z chlebového kvásku v Portugalsku, schopnost produkovat, nebo degradovat biogenní ami-ny. Redukce byla pozorována po 24 a 48hodinové kultivaci v MRS médiu a v médiu s polovičním množstvím živin spolu s biogenními aminy. Dále byly tyto vzorky vyhodno-ceny pomocí kapalinové chromatografie. Produkce biogenních aminů byla pozorovaná po 24 a 48hodinové kultivaci v MRS médiu spolu s aminokyselinami. Experimentem bylo zjištěno, že nejvyšší schopnost degradace vykazovaly kmeny Lacto-bacillus plantarum S4-3 a S4-19, kde kmeny degradovaly nejvíc putrescin, histamin a kadaverin. Nejvyšší schopnost produkce měl kmen Lactobacillus paracasei S3-37, který produkoval nejvíce putrescin.
URI: http://hdl.handle.net/10563/43812
Date: 2019-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 49721


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
horníková_2019_dp.pdf 2.594Mb PDF View/Open None
horníková_2019_op.pdf 115.3Kb PDF View/Open None
horníková_2019_vp.pdf 610.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account