Slepičí běháky jako netradiční zdroj kolagenu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Slepičí běháky jako netradiční zdroj kolagenu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Ngo, Linh Thi Hong
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:27Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:27Z
dc.date.issued 2019-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45439
dc.description.abstract Cílem diplomové práce byla extrakce želatin ze slepičích běháků za použití enzymu; přečištěný kolagen byl připraven z rozemleté suroviny opracováním v několika krocích. Ke studiu vlivu vybraných 3 procesních faktorů byla použita faktorová schémata 23 s centrálním experimentem. Studovanými faktory byly: přídavek enzymu, doba enzymového opracování a doba extrakce želatiny. Data byla vyhodnocena statistickým softwarem Minitab 17; byly stanoveny optimální podmínky extrakce vysoce jakostní želatiny a želatiny s vysokým výtěžkem (vyjádřená stupněm konverse výchozí suroviny na želatinu): 0,8 % přídavek enzymu, 72 h doba enzymového opracování a 120 min doba extrakce želatiny; za těchto podmínek je při 28,01 % výtěžku připravena želatina s vysokou pevností želatinového gelu (413 g). Doba enzymového opracm ování má výrazný vliv na výtěžek želatiny; ani jeden ze sledovaných faktorů nemá statistickou významnost na pevnost želatinového gelu. Enzymové opracování suroviny má rovněž vliv na obsah popelovin v připravených želatinách; za optimálních podmínek extrakce je obsah popelovin v želatině nízký; připravené želatiny splňují přísné potravinářské standardy. Doba enzymového opracování má vliv rovněž na viskositu želatinových roztoků. U připravených želatin byla hodnocena rovněž čirost a pH; studované procesní parametry mají minimální vliv na tyto vlastnosti želatin.
dc.format 100 pages,
dc.language.iso en
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject želatina cs
dc.subject pevnost gelu cs
dc.subject slepičí běháky cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject enzymové opracování cs
dc.subject : Gelatine en
dc.subject gel strength en
dc.subject hen paws en
dc.subject extraction en
dc.subject enzyme treatment ACKNOWLEDGEMENTS en
dc.title Slepičí běháky jako netradiční zdroj kolagenu
dc.title.alternative Hen Paws as an Untraditional Source of Collagen
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Čermák, Roman
dc.date.accepted 2019-06-05
dc.description.abstract-translated The aim of this master thesis is to extract gelatine from hen paws by using enzyme, pure collagen was made from raw material (hen paws which was cut into small pieces) by several steps pre-treatment. A three factors and two levels central composite rotatable design was used to optimise the process. Three factors were namely amount of enzyme treatment, time of enzyme treatment and main time extraction, their properties were evaluated by following to standard with some modifications. The data were analysed by using Minitab software to bdetermine the optimum conditions which has the highest yield of gelatine and gel strength, the plots responded that at conditions 0.8% amount of enzyme treatment, 72h time of enzyme treatment and 120 minutes of main time extraction we did obtain the highest yield of gelatine (28.01%), similarly, at the conditions 0.8% amount of enzyme treatment, 72h time of enzyme treatment and 30 minutes of main time extraction the gel strength of gelatine was maximum (413g). The enzyme treatment had an effect on the yield of gelatine and there is no factor impacting on gel strength. We also obtained at the same optimal yield of gelatine the ash was about 1.7% which was suitable for standard of content of the ash in gelatine (< 2%) according to Gelatine Manufacturers Institute of America, 2012 so an amount of enzyme treatment also effects on the presence of the ash in gelatine and the viscosity were influenced by time of enzyme treatment. The properties of gelatines such as clarify, dry matter, pH were also evaluated and after extraction its properties were not much different with commercial gelatine.
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů
dc.thesis.degree-discipline Polymer Engineering cs
dc.thesis.degree-discipline Polymer Engineering en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 53086
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2019-05-14


Files in this item

Files Size Format View Description
ngo_2019_dp.pdf 3.213Mb PDF View/Open None
ngo_2019_op.pdf 296.6Kb PDF View/Open None
ngo_2019_vp.pdf 142.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account