Biogenní aminy v ovoci, zelenině a bramborech

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Biogenní aminy v ovoci, zelenině a bramborech

Show full item record

No preview available
Title: Biogenní aminy v ovoci, zelenině a bramborech
Author: Pechlátová, Eva
Advisor: Pleva, Pavel
Abstract: Diplomová práce byla zaměřena na zjištění přítomnosti vybraných biogenních aminů (BA) v různých druzích zakoupeného ovoce, zeleniny a brambor. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku biogenních aminů, jejich výskyt v potravinách rostlinného původu a vlivy, které působí na obsah BA v rostlinných produktech. Cílem praktické části bylo stanovení konkrétních biogenních aminů metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s UV detekcí po předchozí derivatizaci danzylchloridem. Nejvíce produkovaným biogenním aminem v potravinách rostlinného původu tohoto typu je putrescin. Nejvyšší koncentrace putrescinu se vyskytovala u citrusů, a to u mandarinky v množství 259,0?2,2 mg/kg. Druhým nejvíce produkovaným BA byl fenylethylamin, jehož množství přesahovalo u hrušky hodnoty i 50 mg/kg. Histamin a kadaverin byly u 60 vzorků ovoce i zeleniny pod 10 mg/kg.
URI: http://hdl.handle.net/10563/45452
Date: 2019-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
pechlátová_2019_dp.pdf 1.522Mb PDF View/Open None
pechlátová_2019_op.pdf 516.9Kb PDF View/Open None
pechlátová_2019_vp.pdf 134.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account