Optimalizace přípravy želatin z kuřecího kostního odpadu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Optimalizace přípravy želatin z kuřecího kostního odpadu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Dujka, Milan
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:17:55Z
dc.date.available 2021-07-26T07:17:55Z
dc.date.issued 2021-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47207
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá zpracováním bílkovinného odpadu z výroby strojně odděleného kuřecího masa a výrobou želatiny biochemickým procesem. Teoretická část pojednává o výrobě želatin s tím, že ji rozšiřuje o popis demineralizace. Dále je zde popisována extrakce želatin z alternativních zdrojů vstupních surovin. V práci jsou zmíněny i charakteristické funkční vlastnosti želatin a jejich vliv na použití při různých aplikacích. Praktická část se věnuje želatinám, které byly připraveny demineralizací kuřecího kostního separátu a jeho následným kondicionováním enzymem Protamex. Zabývá se studiem vlivu jednotlivých sledovaných faktorů, kterými v této práci jsou doba a teplota extrakce v rozmezí 20 až 60 minut a 42 až 50°C, na účinnost extrakce. Dále se zaměřuje na analýzy zabývajícími se funkčními vlastnostmi. Výsledky jsou konfrontovány s dalšími literárními studiemi. Diplomová práce prokázala, že vhodnou volbou technologických podmínek lze vyrobit z této vstupní suroviny kvalitní želatinu či hydrolyzát. Pevnost gelu připravených želatin dosahovala až 390Bloom.
dc.format 85 s. (135888 znaků), 4 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kuřecí kostní separát cs
dc.subject želatina cs
dc.subject enzymové kondicionování cs
dc.subject demineralizace cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject chicken bone separator en
dc.subject gelatin en
dc.subject enzymatic conditioning en
dc.subject demineralization en
dc.subject extraction en
dc.title Optimalizace přípravy želatin z kuřecího kostního odpadu
dc.title.alternative Optimisation of Preparation of Gelatines from Chicken Deboner Residues
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Gál, Robert
dc.date.accepted 2021-06-09
dc.description.abstract-translated The diploma thesis considers the processing of protein waste from the production of me-chanically separated chicken meat and the gelatin production by a biochemical process. The theoretical part deals with the production of gelatin, the description of a demineralization process is also included. Furthermore, the extraction of gelatin from the alternative sources of raw materials is described here. The work also mentions the characteristic functional properties of gelatin and their influence on the use in various applications. The practical part is focused on gelatin, which was prepared by demineralization of separated chicken bones and their subsequent conditioning with the enzyme Protamex. It deals with the study of the influence of the individual monitored factors, which in this work were the extraction time and temperature in the range of 20 to 60 minutes and 42 to 50°C, on the extraction efficiency. It is also focused on the subsequent analyses dealing with functional properties. The results were confronted with other literary studies. The diploma thesis proved that a suitable choice of technological conditions can lead to a high-quality gelatin or hydrolyzate production. The gel strength of the prepared gelatin reached up to 390 Bloom.
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů
dc.thesis.degree-discipline Inženýrství polymerů cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Inženýrství polymerů cs
dc.thesis.degree-program Polymer Engineering en
dc.identifier.stag 59446
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2021-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
dujka_2021_dp.pdf 3.478Mb PDF View/Open None
dujka_2021_op.pdf 246.4Kb PDF View/Open None
dujka_2021_vp.pdf 234.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account