Využití odpadních bílkovin ze separace kuřecího masa

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití odpadních bílkovin ze separace kuřecího masa

Show full item record

No preview available
Title: Využití odpadních bílkovin ze separace kuřecího masa
Author: Dvořák, Jakub
Advisor: Mokrejš, Pavel
Abstract: Tato práce se zaměřuje na extrakci želatiny z kuřecího kostního separátu jakožto vedlejšího produktu zpracování kuřat. Celosvětová produkce odpadu z drůbežího zpracování činila v roce 2018 50 miliard tun. Nežádoucí látky jsou z výchozí suroviny odstraněny pomocí 0,2M NaCl a 0,03M NaOH. Kolagen je následně opracován proteolytickým enzymem a při extrakci je použita metoda dvoufaktorových pokusů. Jako hlavní faktory jsou stanoveny teplota (70 až 90 °C) a doba extrakce (0,5 až 2,5 h) pro 1. frakci želatiny. Cílem je zjištění vlivu faktorů na kvalitu želatiny a stanovení optimálních podmínek pro extrakci. Tyto podmínky byly stanoveny následovně: teplota extrakce (70-72,5 °C), doba extrakce (30-50 min). Celková průměrná výtěžnost činila 36 % při pevnosti želatiny nad 250 Bloom, viskozita v rozmezí 2,5-3,0 mm2/s, teplota tání 37-38 °C a teplota tuhnutí nad 24,5 °C. Výsledky ukazují, že želatina extrahována pomocí enzymu z kuřecího kostního separátu má potenciál konkurovat komerčním vepřovým a hovězím želatinám. Díky svým vlastnostem může najít uplatnění ve farmacii, zdravotnictví či kosmetice.
URI: http://hdl.handle.net/10563/49038
Date: 2020-01-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav inženýrství polymerů
Discipline: Polymerní materiály a technologie
Grade for thesis and defense: A 55928


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
dvořák_2020_dp.pdf 1.664Mb PDF View/Open None
dvořák_2020_op.pdf 533.9Kb PDF View/Open None
dvořák_2020_vp.pdf 529.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account