Antibiotický rezistom u potravin živočišného původu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antibiotický rezistom u potravin živočišného původu

Show full item record

No preview available
Title: Antibiotický rezistom u potravin živočišného původu
Author: Ficeriová, Veronika
Advisor: Janalíková, Magda
Abstract: Teoretická část diplomové práce je orientována na antimikrobiální látky obecně i se zaměřením na použití antibiotik u hospodářských zvířat, skupiny antibiotik a jejich mechanismy rezistence. Je zde popsán genetický základ antibiotické rezistence charakterizující mobilní genetické elementy i horizontální genový přenos. Antibiotický rezistom zahrnuje všechny typy genů antibiotické rezistence a jejich prekurzory. Lze jej zkoumat pomocí tradičních nebo molekulárních metod. V praktické části diplomové práce byl pomocí PCR a následné gelové elektroforézy zkoumán výskyt genů antibiotické rezistence - blaTEM, tetA, qnrS a mcr-1, 2, 3, 4 a mcr-5 celkem u 28 vzorků chlazeného nebaleného kuřecího masa zakoupeného v maloobchodní síti ve Zlíně. K vytvoření vhodného protokolu PCR pro konkrétní gen/geny byly provedeny optimalizace pomocí gradientové PCR. Žádný z výše zmíněných genů rezistence nebyl u vzorků kuřecího masa detekován. Pro zvýšení záchytu genů rezistence u kuřecího masa lze navrhnout zvýšení počtu testovaných vzorků, optimalizaci PCR metody či případné rozšíření portfolia metod studia antibiotického rezistomu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/50461
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
ficeriová_2022_dp.pdf 5.058Mb PDF View/Open None
ficeriová_2022_op.pdf 738.2Kb PDF View/Open None
ficeriová_2022_vp.pdf 724.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account