Hodnocení a ovlivnění antioxidačních vlastností extraktů kávy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Hodnocení a ovlivnění antioxidačních vlastností extraktů kávy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Polášková, Šárka
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:08Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:08Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/50661
dc.description.abstract Bakalářská práce je zaměřena na studium celkového obsahu polyfenolických sloučenin a antioxidační aktivitu v kávě u druhů arabika i robusta při různém stupni pražení s využitím několika druhů rozpouštědel. V teoretické části byla práce zaměřena na charakteristiku kávových zrn, druhů kávy a jejich složení. V praktické části se práce zabývala spektrofotometrickým stanovením fenolických látek kávy pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Pro analýzu antioxidační aktivity byly použity dvě metody spektrofotometrického stanovení, a to s činidly DPPH a ABTS. Nejvyšší obsah polyfenolů i antioxidační aktivity byl zjištěn u kávy druhu robusta, v 1. stupni pražení po extrakci s činidly voda, etanol.
dc.format 96 s (110 000 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject káva cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject ABTS cs
dc.subject coffee en
dc.subject polyphenols en
dc.subject antioxidant aktivity en
dc.subject DPPH en
dc.subject ABTS en
dc.title Hodnocení a ovlivnění antioxidačních vlastností extraktů kávy
dc.title.alternative Evaluation and Influence of Antioxidant Properties of Coffee Extracts
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Ondrášová, Monika
dc.date.accepted 2022-06-14
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis is focused on quantification of polyphenolic compounds and antioxidant activity in coffee samples of arabica and robusta species, and evaluation of the effect of roasting at different degrees using several types of solvents. In the theoretic part, the study is focused on the characteristics of coffee beans, types of coffee and their composition. In the practical part, the study analyses the spectrophotometric determination of phenolic substances of coffee using the Folin-Ciocalteu reagent. Two methods of spectrophotometric determination were used for the analysis of antioxidant activity, namely the DPPH and ABTS reagents. The results showed that the highest polyphenol concentration and antioxidant activity was detected in the robusta coffee in the first degree of roasting after the hot water extraction method and ethanol reagents.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.identifier.stag 62830
dc.date.submitted 2022-05-13


Files in this item

Files Size Format View Description
polášková_2022_dp.pdf 3.160Mb PDF View/Open None
polášková_2022_op.pdf 268.5Kb PDF View/Open None
polášková_2022_vp.pdf 277.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account