Využití ozonu v potravinářském průmyslu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití ozonu v potravinářském průmyslu

Show full item record

No preview available
Title: Využití ozonu v potravinářském průmyslu
Author: Gryger, Tomáš
Advisor: Stěnička, Martin
Abstract: Hlavním cílem bakalářské práce je zmapovat možná využití ozonu v různých oblastech potravinářského průmyslu. Pozornost je věnována i širším historickým, legislativním, toxikologickým a technickým souvislostem, které spoluutváří celkový pohled na tuto problematiku. Jelikož je ozon silné biocidní činidlo, je těžištěm většiny jeho aplikací eliminace mikroorganizmů, popř. škůdců. Kromě toho jsou v práci popsána méně známá nasazení ve vztahu k úpravě vlastností surovin a potravin nebo degradaci chemických kontaminantů. Netoxický rozklad ozonu a další benefity plynoucí z jeho vlastností ho činí perspektivní alternativou k tradičním sanitačním prostředkům. Zmíněny jsou také deteriorativní účinky ozonizace na potraviny i obalové materiály.
URI: http://hdl.handle.net/10563/50755
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
gryger_2022_dp.pdf 1.652Mb PDF View/Open None
gryger_2022_op.pdf 821.6Kb PDF View/Open None
gryger_2022_vp.pdf 823.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account