Ekonomický přístup k potravinám a potravinová bezpečnost

DSpace Repository

Language: English čeština 

Ekonomický přístup k potravinám a potravinová bezpečnost

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lukášková, Eva
dc.contributor.author Divín, Marek
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:15:47Z
dc.date.available 2024-07-23T13:15:47Z
dc.date.issued 2023-12-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/54882
dc.description.abstract Diplomová práce řeší zejména potravinovou bezpečnost a ekonomický přístup k potravinám. V této souvislosti je zapotřebí zkoumat míru inflace a následný růst cen určitých komodit. Nejdůležitějšími zkoumanými aspekty v této diplomové práci jsou zejména cena, kvalita a bezpečnost potravin. Hlavními tématy jsou analýza potravin za určité období, bezpečnostní rizika u potravin-jejich zdroj, charakteristiku a identifikaci. V práci jsou uvedeny také stanoviska k chování trhu, chování spotřebitele nebo snížení plýtvání potravin. Cíle práce jsou teoreticky vymezit problematiku potravinové bezpečnosti v ČR, dále analyzovat ekonomickou dostupnost potravin, vypracovat analýzu rizik ekonomického přístupu k potravinám v rámci potravinové bezpečnosti ČR a vypracovat modelové řešení zajištění ekonomického přístupu k potravinám. Metody jsou použity celkem čtyři. První použitá metoda je Analýza cen strategických potravin pro ČR v období 2019-2023, druhá aplikovaná metoda je SWOT analýza, třetí uplatněná metoda je WHAT-IF, a poslední čtvrtá realizovaná metoda je PNH. Hlavním tématy zkoumání jsou ekonomický přístup k potravinám a potravinová bezpečnost.
dc.format 83 s. (119 323 znaků).
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject bezpečnost cs
dc.subject cena cs
dc.subject ekonomika cs
dc.subject kvalita cs
dc.subject potraviny cs
dc.subject safety en
dc.subject price en
dc.subject economy en
dc.subject quality en
dc.subject food en
dc.title Ekonomický přístup k potravinám a potravinová bezpečnost
dc.title.alternative Economic Access to Food and Food Security
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Svoboda, Petr
dc.date.accepted 2024-05-22
dc.description.abstract-translated The thesis mainly deals with food security and economic access to food. In this context, it is necessary to examine the rate of inflation and the consequent rise in the prices of certain commodities. In particular, price, quality and food safety are the most important aspects examined in this thesis. The main topics are food analysis over a period of time, food safety risks-their source, characteristics, identification. Opinions on market behaviour, consumer behaviour or reduction of food waste are also given in the thesis. The objectives of the thesis are to define theoretically the issue of food security in the Czech Republic, to analyze the economic access to food, to develop an analysis of the risks of economic access to food within the framework of food security in the Czech Republic and to develop a model solution for ensuring economic access to food. Four methods are used in total. The first method used is the Strategic Food Price Analysis for the Czech Republic in the period 2019-2023, the second method applied is SWOT analysis, the third method applied is WHAT-IF, and the last fourth method implemented is PNH. The main topics of research are economic approach to food and food security.
dc.description.department Ústav ochrany obyvatelstva
dc.thesis.degree-discipline Ochrana obyvatelstva cs
dc.thesis.degree-discipline Population Protection en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta logistiky a krizového řízení cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Logistics and Crisis Management en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Bezpečnost společnosti cs
dc.identifier.stag 67878
dc.date.submitted 2024-04-26


Files in this item

Files Size Format View Description
divín_2024_dp.pdf 1.560Mb PDF View/Open None
divín_2024_op.pdf 139.9Kb PDF View/Open None
divín_2024_vp.pdf 58.19Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account