Consumer Preferences and Brand Loyalty To Fast-Food Restaurant chains in Georgia

DSpace Repository

Language: English čeština 

Consumer Preferences and Brand Loyalty To Fast-Food Restaurant chains in Georgia

Show simple item record

dc.contributor.advisor Chovancová, Miloslava
dc.contributor.author Denosashvili, Mariami
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:54Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:54Z
dc.date.issued 2024-02-05
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/56505
dc.description.abstract V posledních letech se průmysl restaurací rychlého občerstvení rychle rozšiřuje po celém světě. Kromě pokračující tvrdé konkurence a vysokých turbulencí ve vnějším prostředí, restaurace neustále čelí výzvám, jako je změna vkusu spotřebitelů, změna stravovacích návyků a preferencí, budování aktivních loajálních vztahů se zákazníky, a zvyšování jejich loajality. Úspěch řetězců restaurací rychlého občerstvení proto velmi závisí na tom, jak dobře značky chápou preference svých spotřebitelů a věrnost značce, a faktory, které je ovlivňují. Diplomová práce si klade za cíl prostudovat preference spotřebitelů a věrnost značce k řetězcům restaurací rychlého občerstvení v gruzínském kontextu. Z metodologického hlediska byl kvantitativní výzkum proveden pomocí internetového přístupu. Vzorkem byli gruzínští spotřebitelé řetězců restaurací rychlého občerstvení ve věku 12 až 59 let. Analýza výsledků naznačuje, že spotřebitelé dávají přednost mezinárodním značkám rychlého občerstvení před národními alternativami. Navíc, modelování strukturálních rovnic, prokázalo pozitivní vliv vnímané ceny a hodnoty, dostupnosti a pohodlí, důvěry ke značce a reputace na věrnost značce k mezinárodním řetězcům restaurací rychlého občerstvení. Doporučení navržená na základě analýzy výsledků a diskuse o výsledcích, mohou mezinárodním a národním značkám rychlého občerstvení v Gruzii pomoci zlepšit jejich nabídku, přilákat nové zákazníky, zvýšit loajalitu ke značce, lépe čelit rostoucí konkurenci a turbulencím ve vnějším prostředí.
dc.format 81 p. (131 932 characters)
dc.language.iso en
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject spotřebitelské preference cs
dc.subject věrnost značce cs
dc.subject řetězce restaurací rychlého občerstvení cs
dc.subject mezinárodní značky rychlého občerstvení cs
dc.subject národní značky rychlého občerstvení cs
dc.subject consumer preferences en
dc.subject brand loyalty en
dc.subject fast-food restaurant chains en
dc.subject international fast-food brands en
dc.subject national fast-food brands en
dc.title Consumer Preferences and Brand Loyalty To Fast-Food Restaurant chains in Georgia
dc.title.alternative Consumer Preferences and Brand Loyalty To Fast-Food Restaurant chains in Georgia
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kwarteng, Michael Adu
dc.date.accepted 2024-06-03
dc.description.abstract-translated In recent years, the fast-food restaurant industry has been rapidly expanding all over the world. Apart from ongoing fierce competition and high turbulence in the external environment, restaurants constantly face challenges such as changing consumer tastes, eating habits, and preferences, building active, loyal relationships with customers, and increasing their loyalty. Therefore, the success of fast-food restaurant chains highly depends on how well brands understand their consumers' preferences and brand loyalty and the factors affecting them. The master thesis aims to study consumer preferences and brand loyalty to fast-food restaurant chains in the Georgian context. From the point of view of methodology, the quantitative research was conducted using an internet-based survey research approach. The sample was Georgian consumers of fast-food restaurant chains between the ages of 12 and 59. The result analysis suggests that consumers prefer international fast-food brands over national alternatives. Moreover, structural equation modeling proved the positive influence of perceived price and value, accessibility and convenience, brand trust and reputation on brand loyalty to international fast-food restaurant chains. The recommendations proposed based on the analysis and discussion of the results can help international and national fast-food brands in Georgia to improve their offerings, attract new customers, increase brand loyalty, better face growing competition and turbulences in the external environment.
dc.description.department Ústav managementu a marketingu
dc.thesis.degree-discipline Management and Marketing cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta managementu a ekonomiky cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Management and Economics en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Management and Marketing cs
dc.thesis.degree-program Management and Marketing en
dc.identifier.stag 67972
dc.date.submitted 2024-04-19


Files in this item

Files Size Format View Description
denosashvili_2024_dp.pdf 1.795Mb PDF View/Open None
denosashvili_2024_op.docx 97.84Kb Unknown View/Open None
denosashvili_2024_vp.pdf 187.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account