Antimicrobial effects of linear polyphosphates for chosen microorganisms

Repozitář DSpace/Manakin

Přihlásit se

Jazyk: English čeština 

Antimicrobial effects of linear polyphosphates for chosen microorganisms

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Antimicrobial effects of linear polyphosphates for chosen microorganisms
Autor: Nováková, Adéla
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: U mléčných výrobků byly fosforečnany schváleny, a to k ochraně chuti a vůně. Je známo, že fosforečnany mají antimikrobiální vlastnosti. Tato práce se zabývá studiem antimikrobních vlastností tavících solí JOHA HBS, JOHA S9, SELF 690. Předmětem studie bylo srovnat tento effekt na modelovém systému. Bylo srovnáváno 6 gram pozitivních bakterií (Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Bacillus brevis, Bacillus sphaericus, Micrococcus luteus) a 4 gram negativní kmeny bakterií (Escherichia coli, Serratia marcescens, Pseudomonas fluorescens, Salmonella Typhimurium). Gram-pozitivní bakterie byly citlivější než gram-negativní bakterie. U gram-pozitivních bakterií byl růst úplně zastaven koncentracemi fosforečnanů 0.4 až 0.5%.
URI: http://hdl.handle.net/10563/5708
Datum: 2008-05-16
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 8061


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
nováková_2008_dp.pdf 5.471Mb PDF Zobrazit/otevřít
nováková_2008_vp.doc 46Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
nováková_2008_op.doc 53.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet