Výživa u geriatrických pacientů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Výživa u geriatrických pacientů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Chvatíková, Sylvie
dc.contributor.author Bradávka, Michal
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:09:30Z
dc.date.available 2025-12-10T23:09:30Z
dc.date.issued 2024-11-04
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/57268
dc.description.abstract Přehledová bakalářská práce se zabývá výživou ve stáří a jejími specifiky. Sumarizuje aktuální dohledané publikované poznatky o nutričních potřebách seniorů, o vlivu fyziologických změn spojených se stárnutím na metabolismus živin a o komplikacích, které mohou vzniknout v důsledku nevhodné nebo nedostatečné výživy. Práce se věnuje i vztahu mezi výživou a výskytem geriatrických syndromů, jako jsou sarkopenie, frailty nebo kognitivní poruchy. Součástí práce je přehled možností nutričních intervencí v klinické praxi a moderních výživových přístupů u seniorů. Práce rovněž nabízí praktická doporučení pro zdravotnickou praxi zaměřenou na zlepšení nutriční péče o geriatrické pacienty.
dc.format 50
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject výživa seniorů cs
dc.subject malnutrice cs
dc.subject nutriční potřeby cs
dc.subject frailty syndrom cs
dc.subject nutriční intervence cs
dc.subject nutrition of the elderly en
dc.subject malnutrition en
dc.subject nutritional needs en
dc.subject frailty syndrome en
dc.subject nutritional intervention en
dc.title Výživa u geriatrických pacientů
dc.title.alternative Nutrition in Geriatric Patient
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Krátká, Anna
dc.date.accepted 2025-06-23
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis deals with nutrition in old age and its specifics. It summarizes the current published knowledge about the nutritional needs of the elderly, the impact of physiological changes associated with aging on nutrient metabolism and the complications that can arise due to inadequate or insufficient nutrition. The relationship between nutrition and the occurrence of geriatric syndromes such as sarcopenia, frailty and cognitive impairment is also discussed. The thesis includes a review of the possibilities of nutritional interventions in clinical practice and modern nutritional approaches in the elderly. The thesis also offers practical recommendations for health care practice aimed at improving nutritional care for geriatric patients.
dc.description.department Ústav zdravotnických věd
dc.thesis.degree-discipline Všeobecné ošetřovatelství cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta humanitních studií cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Humanities en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Všeobecné ošetřovatelství cs
dc.thesis.degree-program General Nursing en
dc.identifier.stag 69485
dc.date.submitted 2025-05-26


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account