Výživa u geriatrických pacientů
Show simple item record
| dc.contributor.advisor |
Chvatíková, Sylvie
|
|
| dc.contributor.author |
Bradávka, Michal
|
|
| dc.date.accessioned |
2025-12-10T23:09:30Z |
|
| dc.date.available |
2025-12-10T23:09:30Z |
|
| dc.date.issued |
2024-11-04 |
|
| dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
| dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/57268
|
|
| dc.description.abstract |
Přehledová bakalářská práce se zabývá výživou ve stáří a jejími specifiky. Sumarizuje aktuální dohledané publikované poznatky o nutričních potřebách seniorů, o vlivu fyziologických změn spojených se stárnutím na metabolismus živin a o komplikacích, které mohou vzniknout v důsledku nevhodné nebo nedostatečné výživy. Práce se věnuje i vztahu mezi výživou a výskytem geriatrických syndromů, jako jsou sarkopenie, frailty nebo kognitivní poruchy. Součástí práce je přehled možností nutričních intervencí v klinické praxi a moderních výživových přístupů u seniorů. Práce rovněž nabízí praktická doporučení pro zdravotnickou praxi zaměřenou na zlepšení nutriční péče o geriatrické pacienty. |
|
| dc.format |
50 |
|
| dc.language.iso |
cs |
|
| dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
| dc.rights |
Bez omezení |
|
| dc.subject |
výživa seniorů
|
cs |
| dc.subject |
malnutrice
|
cs |
| dc.subject |
nutriční potřeby
|
cs |
| dc.subject |
frailty syndrom
|
cs |
| dc.subject |
nutriční intervence
|
cs |
| dc.subject |
nutrition of the elderly
|
en |
| dc.subject |
malnutrition
|
en |
| dc.subject |
nutritional needs
|
en |
| dc.subject |
frailty syndrome
|
en |
| dc.subject |
nutritional intervention
|
en |
| dc.title |
Výživa u geriatrických pacientů |
|
| dc.title.alternative |
Nutrition in Geriatric Patient |
|
| dc.type |
bakalářská práce |
cs |
| dc.contributor.referee |
Krátká, Anna |
|
| dc.date.accepted |
2025-06-23 |
|
| dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis deals with nutrition in old age and its specifics. It summarizes the current published knowledge about the nutritional needs of the elderly, the impact of physiological changes associated with aging on nutrient metabolism and the complications that can arise due to inadequate or insufficient nutrition. The relationship between nutrition and the occurrence of geriatric syndromes such as sarcopenia, frailty and cognitive impairment is also discussed. The thesis includes a review of the possibilities of nutritional interventions in clinical practice and modern nutritional approaches in the elderly. The thesis also offers practical recommendations for health care practice aimed at improving nutritional care for geriatric patients. |
|
| dc.description.department |
Ústav zdravotnických věd |
|
| dc.thesis.degree-discipline |
Všeobecné ošetřovatelství |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta humanitních studií |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Humanities |
en |
| dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
| dc.thesis.degree-program |
Všeobecné ošetřovatelství |
cs |
| dc.thesis.degree-program |
General Nursing |
en |
| dc.identifier.stag |
69485
|
|
| dc.date.submitted |
2025-05-26 |
|
Files in this item
|
There are no files associated with this item.
|
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account