Návrh efektivního řešení procesu scezování pro minipivovary
Show simple item record
| dc.contributor.advisor |
Žaludek, Milan
|
|
| dc.contributor.author |
Franců, Eliška
|
|
| dc.date.accessioned |
2025-12-10T23:10:10Z |
|
| dc.date.available |
2025-12-10T23:10:10Z |
|
| dc.date.issued |
2025-01-02 |
|
| dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
| dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/58160
|
|
| dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá procesem scezování při výrobě piva se zaměřením na konstrukční a technologické faktory, které ovlivňují jeho efektivitu. V teoretické části jsou popsány principy koláčové filtrace, funkce jednotlivých prvků scezovací nádoby a vliv surovinových a biochemických proměnných. Praktická část analyzuje provozní data z minipivovaru, kde byly sledovány rozdíly v průběhu scezování u šesti pivních stylů. Na základě výsledků byly navrženy dvě varianty konstrukčního řešení scezovací nádoby - jedna pro optimalizaci stávajícího provozu, druhá pro domácí použití. |
|
| dc.format |
40 |
|
| dc.language.iso |
cs |
|
| dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
| dc.rights |
Bez omezení |
|
| dc.subject |
scezovací nádoba
|
cs |
| dc.subject |
výroba piva
|
cs |
| dc.subject |
koláčová filtrace
|
cs |
| dc.subject |
složení sladového sypání
|
cs |
| dc.subject |
lauter tun
|
en |
| dc.subject |
beer production
|
en |
| dc.subject |
cake filtration
|
en |
| dc.subject |
grist composition
|
en |
| dc.title |
Návrh efektivního řešení procesu scezování pro minipivovary |
|
| dc.title.alternative |
Design of an Efficient Lautering Process Solution for Microbreweries |
|
| dc.type |
bakalářská práce |
cs |
| dc.contributor.referee |
Bílek, Ondřej |
|
| dc.date.accepted |
2025-06-11 |
|
| dc.description.abstract-translated |
The bachelor's thesis concentrates on lautering in beer production, focusing on the design and technological factors that affect its efficiency. The theoretical part describes principles of cake filtration, the function of individual elements of the lauter tun and the influence of raw material and biochemical variables. The practical part analyses operational data from a microbrewery, where differences in lautering for six beer styles were monitored. Based on the results, two variants of the lautering tun construction design were proposed - one for optimising the existing operation and the other for home use. |
|
| dc.description.department |
Ústav výrobního inženýrství |
|
| dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
| dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
| dc.thesis.degree-program |
Procesní inženýrství |
cs |
| dc.thesis.degree-program |
Process Engineering |
en |
| dc.identifier.stag |
70777
|
|
| dc.date.submitted |
2025-05-16 |
|
Files in this item
|
There are no files associated with this item.
|
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account