Návrh efektivního řešení procesu scezování pro minipivovary

DSpace Repository

Language: English čeština 

Návrh efektivního řešení procesu scezování pro minipivovary

Show simple item record

dc.contributor.advisor Žaludek, Milan
dc.contributor.author Franců, Eliška
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:10Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:10Z
dc.date.issued 2025-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58160
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá procesem scezování při výrobě piva se zaměřením na konstrukční a technologické faktory, které ovlivňují jeho efektivitu. V teoretické části jsou popsány principy koláčové filtrace, funkce jednotlivých prvků scezovací nádoby a vliv surovinových a biochemických proměnných. Praktická část analyzuje provozní data z minipivovaru, kde byly sledovány rozdíly v průběhu scezování u šesti pivních stylů. Na základě výsledků byly navrženy dvě varianty konstrukčního řešení scezovací nádoby - jedna pro optimalizaci stávajícího provozu, druhá pro domácí použití.
dc.format 40
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject scezovací nádoba cs
dc.subject výroba piva cs
dc.subject koláčová filtrace cs
dc.subject složení sladového sypání cs
dc.subject lauter tun en
dc.subject beer production en
dc.subject cake filtration en
dc.subject grist composition en
dc.title Návrh efektivního řešení procesu scezování pro minipivovary
dc.title.alternative Design of an Efficient Lautering Process Solution for Microbreweries
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Bílek, Ondřej
dc.date.accepted 2025-06-11
dc.description.abstract-translated The bachelor's thesis concentrates on lautering in beer production, focusing on the design and technological factors that affect its efficiency. The theoretical part describes principles of cake filtration, the function of individual elements of the lauter tun and the influence of raw material and biochemical variables. The practical part analyses operational data from a microbrewery, where differences in lautering for six beer styles were monitored. Based on the results, two variants of the lautering tun construction design were proposed - one for optimising the existing operation and the other for home use.
dc.description.department Ústav výrobního inženýrství
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Procesní inženýrství cs
dc.thesis.degree-program Process Engineering en
dc.identifier.stag 70777
dc.date.submitted 2025-05-16


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account