Výskyt kolicinogenie u kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Výskyt kolicinogenie u kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Krejčiříková, Tereza
dc.date.accessioned 2010-07-16T22:24:44Z
dc.date.available 2010-07-16T22:24:44Z
dc.date.issued 2008-06-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/6795
dc.description.abstract Koliciny jsou antimikrobní proteiny s baktericidním účinkem proti blízce příbuzným druhům či rodům. Práce předkládá informace o základních vlastnostech kolicinů, zabývá se klasifikací a možnostmi detekce kolicinogenie. Escherichia coli je běžně izolovaná z různých druhů potravin. Tato práce se zaměřila na drůbeží mikroflóru a možnosti izolace kmenů E. coli. Sbírka kmenů izolovaných z potravin byla testována na produkci kolicinů či mikrocinů. U vybraných produkčních kmenů byla provedena typizace metodou PCR. Nejčastěji nalezené typy byly koliciny Ia a Y a mikrocin V. cs
dc.format 41 s., 1s. obr. příloh cs
dc.format.extent 1529200 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kolicin cs
dc.subject mikrocin cs
dc.subject Escherichia coli cs
dc.subject drůbeží mikroflóra cs
dc.subject colicin en
dc.subject microcin en
dc.subject Escherichia coli en
dc.subject poultry microflora en
dc.title Výskyt kolicinogenie u kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin cs
dc.title.alternative Incidence of colicinogeny among Escherichia coli strains isolated from food en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Vaňátková, Zuzana
dc.date.accepted 2008-06-11
dc.description.abstract-translated Colicins are antimicrobial proteins with bactericidal activity against closely relative species and genera. Thesis deals with basic characterisation, classification and detection of colicins. E. coli strains are commonly isolated from different types of food. This work is also focused on poultry microflora. Collection of E. coli strains isolated from food was tested for colicinogeny. Colicinogenic strains were then analyzed by PCR-typization. The most frequently found bacteriocins were colicin Ia and U and microcin V. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 7705
dc.date.assigned 2007-11-21
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
krejčiříková_2008_bp.pdf 1.458Mb PDF View/Open
krejčiříková_2008_vp.doc 38Kb Microsoft Word View/Open
krejčiříková_2008_op.doc 35Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account