Vliv barev na senzorické posouzení potravin a pokrmů konzumentem

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv barev na senzorické posouzení potravin a pokrmů konzumentem

Show simple item record

dc.contributor.advisor Valášek, Pavel
dc.contributor.author Behenský, Václav
dc.date.accessioned 2010-07-16T23:11:01Z
dc.date.available 2010-07-16T23:11:01Z
dc.date.issued 2008-06-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/6891
dc.description.abstract Cílem bakalářské práce je přiblížit vliv barev potravin na senzorické posouzení kvality stravy konzumentem. Teoretická část vysvětluje co to barva předmětu je. Jak barvu jako důležitý identifikační prvek vnímáme. Dále práce popisuje přirozenou barvu potraviny tak jak ji definuje současná legislativa a barevné změny způsobené různými vlivy. Analytická část uvádí průběh a výsledky testování preference barev na základě vyhodnocení zrakového vjemu a sledování barevných změn vzorků vybraných potravin v průběhu jejich degradace. V závěru je zhodnocena úloha barvy potraviny v rozhodovacím procesu strávníka. cs
dc.format 55 s. cs
dc.format.extent 3053143 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject barva cs
dc.subject zrakový vjem cs
dc.subject potraviny cs
dc.subject senzorické cs
dc.subject hodnocení cs
dc.subject kvalita cs
dc.subject konzument cs
dc.subject perceived colour en
dc.subject sensation visual en
dc.subject foodstuff en
dc.subject sensorial en
dc.subject quality assessment en
dc.subject quality en
dc.subject consumer en
dc.title Vliv barev na senzorické posouzení potravin a pokrmů konzumentem cs
dc.title.alternative The colours innfulence on senzorial survey of and food foodstuf from the boarder en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mišurcová, Ladislava
dc.date.accepted 2008-06-11
dc.description.abstract-translated Aim of my b.a. Course work is a to look at the influence of food colours on the sensorial consideration of quality of the food by the consumer. The theoretical part of my study explain, what the colour of the object is. How we perceive colour as an important element of identification. Then the work describes the natural colour of food-stuff as it defines the contemporary legislature and changes og colours caused by different influences. The analytical part mentions the course and results of the colours preference testing, based on analysis of visual percept and observation of colour changes of selectioned food during its degradation. The final part evaluates, which role has the colour of the food in the process of decision of the boarder. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 7970
dc.date.assigned 2007-11-16
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
behenský_2008_bp.pdf 2.911Mb PDF View/Open
behenský_2008_vp.doc 38.5Kb Microsoft Word View/Open
behenský_2008_op.doc 32Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account