Vliv přídavku pektinu na jakost tavených sýrů

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Vliv přídavku pektinu na jakost tavených sýrů

Show full item record

No preview available
Title: Vliv přídavku pektinu na jakost tavených sýrů
Author: Sedláčková, Petra
Advisor: Buňka, František
Abstract: Při volbě taveného sýra hraje důležitou roli, krom chuti a vůně, i jeho konzistence. Tato diplomová práce nejprve zkoumá vliv přídavku různého množství pektinu na konzistenci tavených sýrů. Dále je popsán vliv kombinace přídavku pektinu a monosacharidů (glukosa, fruktosa, galaktosa), respektive disacharidů (laktosa, sacharosa) na jakost tavených sýrů. Tavené sýry byly vyhodnoceny chemickou a senzorickou analýzou. Reologické vlastnosti byly vyhodnoceny dynamickou oscilační reometrií. Bylo zjištěno, že s rostoucí koncentrací pektinu roste i tuhost tavených sýrů. Po přidání nízkomolekulárních sacharidů došlo ke snížení tuhosti tavených sýrů. Toto snížení nebylo závislé na druhu použitého sacharidu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/7029
Date: 2008-05-16
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 8057


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
sedláčková_2008_dp.pdf 821.8Kb PDF View/Open
sedláčková_2008_vp.doc 32.5Kb Microsoft Word View/Open
sedláčková_2008_op.doc 36Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account