Význam inulinu ve výživě člověka

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Význam inulinu ve výživě člověka

Show full item record

No preview available
Title: Význam inulinu ve výživě člověka
Author: Kubíčková, Michaela
Advisor: Mišurcová, Ladislava
Abstract: Inulin je oligofruktan, který se skládá z beta-(2->1) spojených fruktosových jednotek zpravidla zakončených glukosou. Je to zásobní polysacharid oddenkových rostlin, jako jsou čekanka, slunečnice a jiřiny. Inulin se používá na výrobu dietních potravin pro pacienty trpících cukrovkou. Inulin je takzvané prebiotikum. Prebiotika jsou látky, které nejsou stra-vitelné v trávicím traktu. Jejich úloha začíná až v tlustém střevě, kde stimulují růst a meta-bolickou aktivitu mikroorganismů. Inulin je využíván v potravinářské průmyslu, lékařství a komerčních výrobcích.
URI: http://hdl.handle.net/10563/7238
Date: 2008-08-06
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 5388


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
kubíčková_2008_bp.pdf 846.9Kb PDF View/Open
kubíčková_2008_vp.doc 43Kb Microsoft Word View/Open
kubíčková_2008_op.doc 49.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account