Význam inulinu ve výživě člověka

DSpace Repository

Language: English čeština 

Význam inulinu ve výživě člověka

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mišurcová, Ladislava
dc.contributor.author Kubíčková, Michaela
dc.date.accessioned 2010-07-17T01:53:33Z
dc.date.available 2010-07-17T01:53:33Z
dc.date.issued 2008-08-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/7238
dc.description.abstract Inulin je oligofruktan, který se skládá z beta-(2->1) spojených fruktosových jednotek zpravidla zakončených glukosou. Je to zásobní polysacharid oddenkových rostlin, jako jsou čekanka, slunečnice a jiřiny. Inulin se používá na výrobu dietních potravin pro pacienty trpících cukrovkou. Inulin je takzvané prebiotikum. Prebiotika jsou látky, které nejsou stra-vitelné v trávicím traktu. Jejich úloha začíná až v tlustém střevě, kde stimulují růst a meta-bolickou aktivitu mikroorganismů. Inulin je využíván v potravinářské průmyslu, lékařství a komerčních výrobcích. cs
dc.format 65s cs
dc.format.extent 867238 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Inulin cs
dc.subject fruktosa cs
dc.subject prebiotika cs
dc.subject potravinářský průmysl cs
dc.subject Inulin en
dc.subject fructose en
dc.subject preabiotics en
dc.subject dietetic food en
dc.subject food industry en
dc.title Význam inulinu ve výživě člověka cs
dc.title.alternative Function of inulin in human nutriment en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Hrabě, Jan
dc.date.accepted 2008-09-03
dc.description.abstract-translated Inulin is an oligofructofuranoside containing up to fructose units linked beta-1,2-glycosidic bonds. The fructose chain is usually terminated by a glucose. Inulin is found as a storage carbohydrate in many plant roots and tubers, for example dahlia tubers or chicory root. Inulin is used for the production of dietetic foods for diabetes mellitus patients. More recent interest in inulin stems from the fact that it is used as a so-called praebiotic. Praebio-tics are substances added to food that are not reabsorbed in the digestive system and there-fore pass undegraded into the colon, where they stimulate the propagation and metabolic activity of certain microorganisms (mainly bifidobacteria). Finally, inulin is used by the food industry, by the medical science and by the commercial products. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 5388
dc.date.assigned 2007-11-23
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
kubíčková_2008_bp.pdf 846.9Kb PDF View/Open
kubíčková_2008_vp.doc 43Kb Microsoft Word View/Open
kubíčková_2008_op.doc 49.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account