Kyselina fytová ve výživě člověka

DSpace Repository

Language: English čeština 

Kyselina fytová ve výživě člověka

Show full item record

No preview available
Title: Kyselina fytová ve výživě člověka
Author: Brabcová, Alena
Advisor: Kráčmar, Stanislav
Abstract: Kyselina fytová je nejrozšířenějším inositol fosfátem na Zemi a je hlavní formou zásobního fosforu v semenech rostlin. Může vytvářet soli buď s prvky jednomocnými, které jsou rozpustné, nebo s prvky dvoumocnými (Ca, Mg), které jsou nerozpustné. Nejvý-znamnější látkou této skupiny je hořečnato-vápenatá sůl kyseliny fytové, zvaná fytin. Na jedné straně je kyselina fytová považována za antinutriční látku, která snižuje využití fosforu, zinku, vápníku a mědi u zvířat a lidí, zatímco na straně druhé potlačuje tvorbu reaktivních hydroxylových radikálů katalyzovanou železem, a má rovněž hypocholestero-lemický účinek. Rozklad kyseliny fytové je zabezpečen enzymem fytasou.
URI: http://hdl.handle.net/10563/8983
Date: 2009-08-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 12502


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
brabcová_2009_bp.pdf 687.7Kb PDF View/Open
brabcová_2009_vp.doc 45Kb Microsoft Word View/Open
brabcová_2009_op.doc 43Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account