Optimalizace multiplex PCR pro současnou detekci kolicinů a mikrocinů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Optimalizace multiplex PCR pro současnou detekci kolicinů a mikrocinů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Janáková, Lucie
dc.date.accessioned 2010-07-18T23:33:57Z
dc.date.available 2010-07-18T23:33:57Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/11655
dc.description.abstract V teoretické části diplomové práce byla charakterizována bakterie Escherichia coli, producent antibakteriálních proteinů - bakteriocinů. Byly popsány základní vlastnosti kolicinů a mikrocinů, jejich klasifikace a detekce pomocí metody PCR, která je věnována část teoretické práce. Cílem praktické části bylo nejdříve ověřit metodou PCR identifikaci Escherichia coli u daného souboru kmenů izolovaných z potravin a ověřit specificitu primerů pro detekci E. coli na souboru kmenů E. coli a na souboru kmenů jiných než E. coli a dále optimalizovat multiplex PCR pro detekci bakteriocinů. Byl tedy sestaven systém pro detekci bakteriocinů. Použitím tohoto postupu bylo možno detekovat při jedné reakci dva různé bakteriociny. Tento systém byl aplikován na kolicinogenní kmeny E. coli izolované z chlazené drůbeže. Tyto kmeny produkují osm typů kolicinů a jeden typ mikrocinu. Nejčastěji byly zastoupeny koliciny E7, Ia a Ib. cs
dc.format 65 s., 2 s. obr. příloha cs
dc.format.extent 2222861 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject polymerázová řetězová reakce cs
dc.subject PCR cs
dc.subject Escherichia coli cs
dc.subject bakteriocin cs
dc.subject optimalizace cs
dc.subject polymerase chain reaction en
dc.subject Escherichia coli en
dc.subject bacteriocion en
dc.subject optimization en
dc.title Optimalizace multiplex PCR pro současnou detekci kolicinů a mikrocinů cs
dc.title.alternative Optimalization of multiplex PCR for contemporary detection of colicins and microcins. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Rösnerová, Šárka
dc.date.accepted 2010-06-04
dc.description.abstract-translated Escherichia coli, producer of antibacterial proteins - bacteriocins, were characterized in the theoretical part. The basic properties, detection by PCR method and classification of colicins and microcins were described. The aim of this work was at first verified identification of Escherichia coli by PCR in a given set of strains isolated from food. Next part of the work was subjected to verify the specificity of primers for detection of E. coli on a set of E. coli strains and a set of strains other than E. coli. The main aim was to optimize multiplex PCR for the detection of bacteriocins. The system for the detection of bacteriocins was established. It was possible to detect two different bacteriocins in one reaction. This system was applied on colicinogenic E. coli strains isolated from chilled poultry. These strains produced eight types of colicins and one type of microcin. The most frequently were represented in the colicins E7, Ia and Ib. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14563
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
janáková_2010_dp.pdf 2.119Mb PDF View/Open
janáková_2010_vp.doc 50.5Kb Microsoft Word View/Open
janáková_2010_op.pdf 206.0Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account