Vliv fosforečnanů na růst vybraných potravinářsky významných bakterií

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Vliv fosforečnanů na růst vybraných potravinářsky významných bakterií

Show full item record

No preview available
Title: Vliv fosforečnanů na růst vybraných potravinářsky významných bakterií
Author: Lorencová, Eva
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Fosforečnany jsou užívány jako potravinářská aditiva. Disponují mnoha zlepšujícími účinky na výslednou kvalitu produktů. Za další funkci fosforečnanů by pak mohla být považována antimikrobní aktivita. V této diplomové práci byl sledován inhibiční efekt sedmi fosforečnanů na vybrané druhy gramnegativních a grampozitivních bakterií. Pro dané účely byly použity soli (HEXA 68, HEXA 70, FST, TRIKRYSTAL, PYRO 52, KPS, DIDI), které se lišily délkou řetězce. Inhibiční působení fosforečnanů bylo hodnoceno pomocí změny optické denzity bakteriální suspenze v čase. Měření probíhalo při 600 nm. Účinky jednotlivých solí na růstové chování bakterií byly porovnány a bylo zjištěno, že zmiňovaný inhibiční účinek není dán jen stupněm kondenzace, ale také hodnotami pH.
URI: http://hdl.handle.net/10563/11799
Date: 2010-05-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav biochemie a analýzy potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 15038


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
lorencová_2010_dp.pdf 1.383Mb PDF View/Open
lorencová_2010_vp.doc 33Kb Microsoft Word View/Open
lorencová_2010_op.doc 49.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account