Vliv fosforečnanů na růst vybraných potravinářsky významných bakterií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv fosforečnanů na růst vybraných potravinářsky významných bakterií

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Lorencová, Eva
dc.date.accessioned 2010-07-19T01:01:39Z
dc.date.available 2010-07-19T01:01:39Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/11799
dc.description.abstract Fosforečnany jsou užívány jako potravinářská aditiva. Disponují mnoha zlepšujícími účinky na výslednou kvalitu produktů. Za další funkci fosforečnanů by pak mohla být považována antimikrobní aktivita. V této diplomové práci byl sledován inhibiční efekt sedmi fosforečnanů na vybrané druhy gramnegativních a grampozitivních bakterií. Pro dané účely byly použity soli (HEXA 68, HEXA 70, FST, TRIKRYSTAL, PYRO 52, KPS, DIDI), které se lišily délkou řetězce. Inhibiční působení fosforečnanů bylo hodnoceno pomocí změny optické denzity bakteriální suspenze v čase. Měření probíhalo při 600 nm. Účinky jednotlivých solí na růstové chování bakterií byly porovnány a bylo zjištěno, že zmiňovaný inhibiční účinek není dán jen stupněm kondenzace, ale také hodnotami pH. cs
dc.format 89 s., 10 s. příloh cs
dc.format.extent 1451028 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject fosforečnany cs
dc.subject inhibiční účinky na růst cs
dc.subject stupeň kondenzace cs
dc.subject grampozitivní a gramnegativní bakterie cs
dc.subject hodnoty pH cs
dc.subject phosphates en
dc.subject inhibitory effects on bacterial growth en
dc.subject condensation degree en
dc.subject Gram-positive and Gram-negative bakteria en
dc.subject pH values en
dc.title Vliv fosforečnanů na růst vybraných potravinářsky významných bakterií cs
dc.title.alternative The influence of phosphates on growth of selected food significant bacteria en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Doležalová, Magda
dc.date.accepted 2010-06-01
dc.description.abstract-translated Phosphates are used like food additives. They dispose of many improving effects on resulting quality of products. As another function of phosphates could be considered the antimicrobial activity. In this thesis was monitored an inhibitory effect of seven phosphates on selected strains of Gram-negative and Gram-positive bacteria. For these purposes were used phosphate salts (HEXA 68, HEXA 70, FST, TRIKRYSTAL, PYRO 52, KPS, DIDI) which differed in chain lenght. The inhibitory effect of phosphates was evaluated by the change of optical density of bacterial suspension. This measurement was practised by the wavelenght 600 nm. The effects of separated salts on bacterial growth behaviour were compared with each other and was obsereved that mentioned inhibitory effect is not determined just by the condensation degree but it is also dependent on pH values. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 15038
dc.date.assigned 2010-10-04
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
lorencová_2010_dp.pdf 1.383Mb PDF View/Open
lorencová_2010_vp.doc 33Kb Microsoft Word View/Open
lorencová_2010_op.doc 49.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account