Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens

Show full item record

No preview available
Title: Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens
Author: Andresová, Adéla
Advisor: Lazárková, Zuzana
Abstract: Diplomová práce se zabývá sledováním dekarboxylázové aktivity bakterie Serratia marcescens a její produkce biogenních aminů. V první části jsou charakterizovány biogenní aminy se zaměřením na jejich fyziologické účinky, tvorbu a výskyt v potravinách. Další část je zaměřena na popis enzymů a to hlavně na skupinu dekarboxyláz a faktory ovlivňující jejich činnost. Poslední pasáž je věnována enzymové aktivaci a inhibici. V praktické části byly aplikovány vybrané faktory ovlivňující růst bakterie a její dekarboxylázovou činnost. Produkce biogenních aminů byla stanovena pomocí iontově výměnné chromatografie s postkolonovou derivatizací a spektrofotometrickou detekcí. Optimální pH pro růst Serratie marcescens bylo pH 7 - 8, zatímco dekarboxylázy projevily největší aktivitu při pH 6. Monosacharidy stimulovaly růst bakterie a zvyšovaly tvorbu putrescinu při pH 6. Naopak, při pH 7 a 8 došlo vlivem přídavku monosacharidů k inhibici produkce putrescinu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/11805
Date: 2010-05-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav biochemie a analýzy potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 14830


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
andresová_2010_dp.pdf 2.368Mb PDF View/Open
andresová_2010_vp.doc 37Kb Microsoft Word View/Open
andresová_2010_op.doc 51Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account