Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens

DSpace Repository

Language: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lazárková, Zuzana
dc.contributor.author Andresová, Adéla
dc.date.accessioned 2010-07-19T01:06:20Z
dc.date.available 2010-07-19T01:06:20Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/11805
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá sledováním dekarboxylázové aktivity bakterie Serratia marcescens a její produkce biogenních aminů. V první části jsou charakterizovány biogenní aminy se zaměřením na jejich fyziologické účinky, tvorbu a výskyt v potravinách. Další část je zaměřena na popis enzymů a to hlavně na skupinu dekarboxyláz a faktory ovlivňující jejich činnost. Poslední pasáž je věnována enzymové aktivaci a inhibici. V praktické části byly aplikovány vybrané faktory ovlivňující růst bakterie a její dekarboxylázovou činnost. Produkce biogenních aminů byla stanovena pomocí iontově výměnné chromatografie s postkolonovou derivatizací a spektrofotometrickou detekcí. Optimální pH pro růst Serratie marcescens bylo pH 7 - 8, zatímco dekarboxylázy projevily největší aktivitu při pH 6. Monosacharidy stimulovaly růst bakterie a zvyšovaly tvorbu putrescinu při pH 6. Naopak, při pH 7 a 8 došlo vlivem přídavku monosacharidů k inhibici produkce putrescinu. cs
dc.format 77 s., 7 s. příloh cs
dc.format.extent 2483679 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject dekarboxylázy cs
dc.subject Serratia marcescens cs
dc.subject inhibice cs
dc.subject pH cs
dc.subject monosacharidy cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject decarboxylases en
dc.subject Serratia marcescens en
dc.subject inhibition en
dc.subject pH en
dc.subject monosaccharides en
dc.title Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens cs
dc.title.alternative Decarboxylation activity of the bacteria Serratia marcescens en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Vaňátková, Zuzana
dc.date.accepted 2010-06-03
dc.description.abstract-translated Diploma thesis deals with monitoring decarboxylase activity of the bacteria Serratia marcescens and its production of biogenic amines. In the first part, there is described characteristic of biogenic amines focused on his physiological effects, formation and occurence in foods. The next part is aimed on the description of enzymes, especially group of decarboxylases and the factors that influence their activity. The last passage is applied to enzymic activation and inhibition. In the practical part, there were applied the chosen factors affecting growth of the bacteria and its decarboxylase activity. The production of biogenic amines was assessed with use of ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. The optimal pH for S. marcescens growth was 7 - 8, while decarboxylases exhibited their maximum activity at pH 6. The monosaccharides stimulated growth of bacteria and increased the production of putrescine at pH 6. On the contrary addition of monosaccharides at pH 7 and 8 led to inhibition in production of putrescine. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14830
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
andresová_2010_dp.pdf 2.368Mb PDF View/Open
andresová_2010_vp.doc 37Kb Microsoft Word View/Open
andresová_2010_op.doc 51Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account