Příprava a charakterizace aktivních obalových materiálů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava a charakterizace aktivních obalových materiálů

Show full item record

No preview available
Title: Příprava a charakterizace aktivních obalových materiálů
Author: Křížová, Táňa
Advisor: Lehocký, Marián
Abstract: Tato diplomová práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci antibakteriálních obalových materiálů pro využití v potravinářském průmyslu. Jako substrát byl použit polyetylén v důsledku širokého spektra aplikací v obalovém průmyslu. Antibakteriální činidla byla na povrch nanesena po povrchové úpravě, která spočívala v několika krocích. Nejprve byl vzorek definovaným způsobem očištěn a následně byl předmětem plazmové depozice, po níž byl na povrch roubován makromolekulární řetězec charakteru polymerního hřebene s aminovými koncovými skupinami. Během postupných kroků byly vzorky charakterizovány pomocí několika analytických metod: infračervené spektroskopie, skenovací elektronové mikroskopie, antibakteriálních testů, měření povrchové energie a taktéž rentgenové fotoelektronové spektroskopie.
URI: http://hdl.handle.net/10563/12013
Date: 2010-05-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav biochemie a analýzy potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: B 14689


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
křížová_2010_dp.pdf 7.496Mb PDF View/Open
křížová_2010_vp.doc 21.5Kb Microsoft Word View/Open
křížová_2010_op.doc 38Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account