Charakterizace vybraných kmenů Streptococcus salivarius subsp. thermophilus

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Charakterizace vybraných kmenů Streptococcus salivarius subsp. thermophilus

Show full item record

No preview available
Title: Charakterizace vybraných kmenů Streptococcus salivarius subsp. thermophilus
Author: Vaňátková, Zuzana
URI: http://hdl.handle.net/10563/13656
Date: 2010-04-01
Publisher: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Page count:
Availability: Bez omezení


Abstrakt:

Tato práce se zabývala charakterizací kmenů Streptococcus thermophilus. V souvislosti s technologií výroby a bezpečností potravin byla zkoumána acidifikační aktivita, produkce exopolysacharidů, aminokyselin a biogenních aminů či rezistence kmenů Str. thermophilus vůči antibiotikům. Pozornost byla zaměřena především na produkci thermophilinu a inhibiční účinky kmenů Str. thermophilus. Dále byly využity metody molekulární biologie jak k identifikaci kmenů Str. thermophilus, tak k jejich typizaci, charakterizaci a určení diverzity jednotlivých kmenů. Bylo zjištěno, že studované kmeny jsou z technologického i bezpečnostního hlediska vhodné k výrobě fermentovaných mléčných výrobků. Gen pro tvorbu thermophilinu 13 (Str. thermophilus thermophilin 13 operon) byl stanoven u 8 z 12 kmenů Str. thermophilus. Sledováním inhibičních účinků bylo určeno, že kmeny obsahující gen pro thermophilin 13, vykazovaly výraznější antibakteriální účinky než kmeny neobsahující tento gen. Navíc, bylo potvrzeno, že použité metody molekulární biologie jsou vhodným prostředkem k diagnostice kmenů Str. thermophilus.

Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
vaňátková_2010_vp.doc 64.5Kb Microsoft Word View/Open
vaňátková_2010_op.zip 4.923Mb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account