Charakterizace vybraných kmenů Streptococcus salivarius subsp. thermophilus

DSpace Repository

Language: English čeština 

Charakterizace vybraných kmenů Streptococcus salivarius subsp. thermophilus

Show simple item record

dc.contributor.advisor
dc.contributor.author Vaňátková, Zuzana
dc.date.accessioned 2010-07-20T02:16:31Z
dc.date.available 2010-07-20T02:16:31Z
dc.date.issued 2010-04-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/13656
dc.description.abstract Tato práce se zabývala charakterizací kmenů Streptococcus thermophilus. V souvislosti s technologií výroby a bezpečností potravin byla zkoumána acidifikační aktivita, produkce exopolysacharidů, aminokyselin a biogenních aminů či rezistence kmenů Str. thermophilus vůči antibiotikům. Pozornost byla zaměřena především na produkci thermophilinu a inhibiční účinky kmenů Str. thermophilus. Dále byly využity metody molekulární biologie jak k identifikaci kmenů Str. thermophilus, tak k jejich typizaci, charakterizaci a určení diverzity jednotlivých kmenů. Bylo zjištěno, že studované kmeny jsou z technologického i bezpečnostního hlediska vhodné k výrobě fermentovaných mléčných výrobků. Gen pro tvorbu thermophilinu 13 (Str. thermophilus thermophilin 13 operon) byl stanoven u 8 z 12 kmenů Str. thermophilus. Sledováním inhibičních účinků bylo určeno, že kmeny obsahující gen pro thermophilin 13, vykazovaly výraznější antibakteriální účinky než kmeny neobsahující tento gen. Navíc, bylo potvrzeno, že použité metody molekulární biologie jsou vhodným prostředkem k diagnostice kmenů Str. thermophilus. cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně cs
dc.rights Bez omezení cs
dc.subject Streptococcus thermophilus cs
dc.subject exopolysacharidy cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject thermophilin cs
dc.subject PCR cs
dc.subject RAPD cs
dc.subject SDS-PAGE cs
dc.subject Streptococcus thermophilus en
dc.subject exopolysaccharides en
dc.subject biogenic amines en
dc.subject thermophilin en
dc.subject PCR en
dc.subject RAPD en
dc.subject SDS-PAGE en
dc.title Charakterizace vybraných kmenů Streptococcus salivarius subsp. thermophilus cs
dc.title.alternative Chracterization of chosen Streptococcus salivarius subsp. thermophilus strains en
dc.type disertační práce cs
dc.date.accepted 2010-06-30
dc.description.abstract-translated This work dealt with characterization of Streptococcus thermophilus strains. In connection with technology and safety of foodstuff, acidification activity, production of exopolysaccharides, amino acids and biogenic amines or antibiotic resistance of Str. thermophilus strains were examined. Especially, it was focused on thermophilin production and inhibitory effects of Str. thermophilus strains. Further, molecular biology methods were used to both Str. thermophilus strains identification and to their typing, characterization and discrimination. It was established that studied strains are conducive to fermented milk production from technological and safety point of view. Gene for thermophilin formation (Streptococcus thermophilus thermophilin 13 operon) was demonstrated in 8 of total 12 streptococci strains. It was assigned by observation of inhibitory effects, that strains with gene for thermophilin 13 were more efficient than streptococcal strains without this gene. In addtition, it was confirmed that applied molecular biology methods are suitable tool for diagnostic of Str.thermophilus strains. en
dc.description.department Ústav technologie a mikrobiologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Chemistry and Technology en
dc.identifier.stag 17556
dc.date.assigned 2006-09-01


Files in this item

Files Size Format View
vaňátková_2010_vp.doc 64.5Kb Microsoft Word View/Open
vaňátková_2010_op.zip 4.923Mb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account