Analýza sloučenin rtuti v tresčích játrech a jejich zdravotní rizika

DSpace Repository

Language: English čeština 

Analýza sloučenin rtuti v tresčích játrech a jejich zdravotní rizika

Show simple item record

dc.contributor.advisor Fišera, Miroslav
dc.contributor.author Dvořáček, Petr
dc.date.accessioned 2012-03-09T05:02:26Z
dc.date.available 2012-03-09T05:02:26Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/15148
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo stanovení obsahu celkové rtuti a methylrtuti v konzervovaných tresčích játrech, které jsou volně prodejné v obchodní síti v České republice. K analýze bylo zakoupeno 6 náhodně vybraných vzorků a míra kontaminace byla srovnána s platnou legislativou a bylo provedeno vyhodnocení zdravotního rizika pro spotřebitele. Obsah celkové rtuti byl stanoven na jednoúčelovém atomovém absorpčním spektrofotometru AMA 254 a stanovení methylrtuti bylo provedeno metodou plynové chromatografie s detekcí elektronového záchytu. Analyzované vzorky vyhovují platné legislativě a zdravotní riziko pro spotřebitele je zanedbatelné. cs
dc.format 69 s. (72292 znaků) cs
dc.format.extent 3125354 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject rtuť cs
dc.subject methylrtuť cs
dc.subject treska cs
dc.subject analýza cs
dc.subject zdravotní riziko cs
dc.subject mercury en
dc.subject methylmercury en
dc.subject cod en
dc.subject analysis en
dc.subject health risk en
dc.title Analýza sloučenin rtuti v tresčích játrech a jejich zdravotní rizika cs
dc.title.alternative Analysis of Mercury Compounds in Cod Liver and Its Health Risks en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Šimek, Lubomír
dc.date.accepted 2011-05-30
dc.description.abstract-translated The aim of this diploma is to define the amount of total mercury and methylmercury in canned cod livers that are freely available in supermarkets in the Czech Republic. 6 ran-domly chosen samples were bought and the level of contamination was compared with current legislative values and an evaluation of the health hazards for consumers was done. The total amount of mercury was determined by a single-purpose atomic absorption spectrophotemeter AMA 254 and the methylmercury detection was carried out using the method of gas chromatography with electron capture detection. The analyzed samples comply with current legislation and the health hazard for consu-mers is insignificant. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 21412
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
dvořáček_2011_dp.pdf 2.980Mb PDF View/Open
dvořáček_2011_vp.pdf 279.9Kb PDF View/Open
dvořáček_2011_op.pdf 295.9Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account