Změna proteinového profilu přírodních sýrů eidamského typu v průběhu zrání za různých teplotních podmínek

DSpace Repository

Language: English čeština 

Změna proteinového profilu přírodních sýrů eidamského typu v průběhu zrání za různých teplotních podmínek

Show simple item record

dc.contributor.advisor Budinský, Pavel
dc.contributor.author Michálková, Renata
dc.date.accessioned 2012-03-09T17:00:08Z
dc.date.available 2012-03-09T17:00:08Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/16065
dc.description.abstract Tato práce je zaměřena na proteinový profil sýrů eidamského typu v průběhu zrání za různých teplotních podmínek metodou SDS-PAGE. Teoretická část práce je věnována technologii výroby sýrů eidamského typu a biochemi-ckým procesům probíhajícím v průběhu zrání těchto sýrů. V praktické části byly provedeny dva experimenty simulující zrání sýrů eidamského typu za odlišných skladovacích podmínek ? v lednici (simulující předčasné vyskladnění) a v temperované komoře (akcelerace zrání). Proteinové profily takto skladovaných sýrů byly srovnány s proteinovým profilem těchto sýrů skladovaných ve zracím sklepě. Z výsledků experimentu bylo zjištěno, že rozdílné teplotní podmínky mají výrazný vliv na průběh změn během zrání sýrů. Čím dříve je sýr vyskladněn ze zracího sklepa, tím probíhá proteolýza pomaleji. Při uskladnění sýra eidamského typu v temperované komoře je možné proces zrání urychlit. cs
dc.format 69 s. cs
dc.format.extent 4056383 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject eidam cs
dc.subject SDS-PAGE cs
dc.subject zrání sýrů cs
dc.subject proteolýza cs
dc.subject Dutch-type cheese en
dc.subject SDS-PAGE en
dc.subject ripening en
dc.subject proteolysis en
dc.title Změna proteinového profilu přírodních sýrů eidamského typu v průběhu zrání za různých teplotních podmínek cs
dc.title.alternative Change of Protein Profile of Dutch-type Cheeses during Ripening under Different Temperature Conditions en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pachlová, Vendula
dc.date.accepted 2011-05-31
dc.description.abstract-translated The thesis deals with the protein profile of Dutch-type cheese during ripening under different temperature conditions using SDS-PAGE. The theoretical part focuses on production technology of Dutch-type cheese and biochemical processes during the cheese ripening. The practical part is divided into two experiments to simulate Dutch-type cheese ripening under different storage conditions ? in the refrigerator (simulating early removal from the ripening cellar) and in the tempered chamber (accelerated ripening). Protein profiles of cheeses stored that way were compared with protein profiles of the same type of cheeses stored in the ripening cellar. The results of experiments showed that different temperature conditions have significant impact on changes during cheese ripening. The sooner the cheese is taken from the ripening cellar, the slower the proteolysis is. Storage of Dutch-type cheese in the tempered chamber can accelerate the ripening process. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22233
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
michálková_2011_dp.pdf 3.868Mb PDF View/Open
michálková_2011_vp.doc 93Kb Microsoft Word View/Open
michálková_2011_op.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account