Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity v plodnicích vyšších hub

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity v plodnicích vyšších hub

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mlček, Jiří
dc.contributor.author Březovská, Silvie
dc.date.accessioned 2012-03-11T09:54:36Z
dc.date.available 2012-03-11T09:54:36Z
dc.date.issued 2011-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/17960
dc.description.abstract Cílem mé diplomové práce bylo zjistit množství celkových polyfenolů ve vybraných basidiomycet, které byly sbírány převážně v lokalitách moravskoslezského kraje. Dále byla sledována antioxidační aktivita. Výsledné hodnoty byly porovnávány a vyhodnocovány. Jako basidiomyceta s největším množstvím polyfenolů byla vyhodnocena Čirůvka fialová (Lepista nuda) a Hřib hnědý (Boletus badius) v mraženém stavu a Hřib hnědý (Boletus badius) a Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum) ve stavu sušeném. Největší antioxidační aktivitu jsem zjistila u Hřibu hnědého (Boletus badius) a Bedle červenající (Macrolepiota procera) jak u konzervace mražením tak i sušením. cs
dc.format 61 s. cs
dc.format.extent 3295391 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject basidiomyceta cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject fenolické látky cs
dc.subject basidiocarp en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject phenolic compounds en
dc.title Stanovení polyfenolů a antioxidační aktivity v plodnicích vyšších hub cs
dc.title.alternative Determination of the Polyphenols and Antioxidant Activity in Fruiting Bodies of Higher Fungi en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Rop, Otakar
dc.date.accepted 2011-06-01
dc.description.abstract-translated The objective of my thesis was to determine the total amount of polyphenols in selected basidiocarp, which were collected mainly in areas of regional moravskoslezký. In addition, antioxidant activity was monitor. The resulting values were compared and evaluated. As basidiomycetes with the largest number of polyphenols were evaluated Čirůvka fialová (Lepista nuda) a Hřib hnědý (Boletus badius) in frozen and Hřib hnědý (Boletus badius) a Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum) in the dried state. The greatest antioxidant activity, I found the Hřibu hnědého (Boletus badius) a Bedle červenající (Macrolepiota procera) for both the concervation by freesing and drying. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 20063
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
březovská_2011_dp.pdf 3.142Mb PDF View/Open
březovská_2011_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
březovská_2011_op.doc 91Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account