Bakteriocinotypizace kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Bakteriocinotypizace kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin

Show full item record

No preview available
Title: Bakteriocinotypizace kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin
Author: Miková, Kristýna
Advisor: Doležalová, Magda
Abstract: Koliciny a mikrociny jsou antibakteriální toxiny produkované bakteriemi Escherichia coli a příbuznými druhy či rody čeledi Enterobacteriaceae. Tato práce popisuje jejich základní vlastnosti a snaží se je klasifikovat. Možnosti jejich stanovení jsou nejen mikrobiologické, ale zejména pomocí metod molekulární biologie ? nejběžněji metodou PCR. Cílem této práce bylo aplikovat systém typizace 21 kolicinů a 3 mikrocinů na soubor kolicinogenních kmenů Escherichia coli izolovaných z drůbežího masa a bažantů. Bylo nalezeno 13 kolici-nogenních producentů, u kterých byla zjištěna produkce 8 typů kolicinů a 2 typů mikroci-nů. Dva kmeny produkovaly pouze jeden bakteriocin, zbylé kmeny nejméně dva a více bakteriocinů. Nejčastěji byly zastoupeny koliciny B, M, Ia a Ib, z mikrocinů pak B17 a V.
URI: http://hdl.handle.net/10563/18397
Date: 2011-05-18
Availability: Bez omezení
Department: Ústav biochemie a analýzy potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 21762


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
miková_2011_dp.pdf 1.605Mb PDF View/Open
miková_2011_vp.pdf 133.2Kb PDF View/Open
miková_2011_op.pdf 111.7Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account