Využití vedlejších jatečních bílkovinných produktů na výrobu želatin a hydrolysátů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití vedlejších jatečních bílkovinných produktů na výrobu želatin a hydrolysátů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Plachý, Tomáš
dc.date.accessioned 2013-10-07T06:08:19Z
dc.date.available 2013-10-07T06:08:19Z
dc.date.issued 2012-02-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/21634
dc.description.abstract Diplomová práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá charakterizací ved-lejších jatečních produktů a popisuje běžné nakládání s nimi. Druhá, experimentální část, popisuje experiment, ve kterém byly využity hovězí šlachy pro extrakci želatin/hydrolysátů za pomoci enzymu POLARZYME 6.0 T (Novozymes ? Dánsko). Cílem práce bylo ohod-notit vliv různých typů šlach (jako vstupní suroviny) na extrakci želatin/hydrolysátů. Navíc, byl ohodnocen i vliv dvou sledovaných parametrů při extrakci (množství enzymu a teplota při extrakci) na výsledné vlastnosti získaných želatin/hydrolysátů. Bylo prokázáno, že volba vstupní suroviny ovlivňuje účinnost extrakce želatin/hydrolysátů a také jejich vlastnosti. cs
dc.format 90 cs
dc.format.extent 1839382 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Klíčová slova: vedlejší jateční odpad cs
dc.subject želatina cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject hovězí šlachy cs
dc.subject hydrolysát cs
dc.subject slaughterhouse by-products en
dc.subject gelatine en
dc.subject extraction en
dc.subject cattle tendons en
dc.subject hydrolysate en
dc.title Využití vedlejších jatečních bílkovinných produktů na výrobu želatin a hydrolysátů cs
dc.title.alternative Utilization of Protein Slaghterhouse By-products for Production of Gelatins and Hydrolysates en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Polášková, Martina
dc.date.accepted 2012-06-07
dc.description.abstract-translated The master thesis is divided into two parts. The theoretical part deals with characterization of slaughterhouse by-products and describes usual treatment of this material. The second, experimental part, describes the experiment, in which cattle tendons were utilized for ex-traction of gelatines/hydrolysates by use of enzyme POLARZYME 6.0 T (Novozymes ? Denmark). The aim was to evaluate the factor of different tendons (as an entrance re-source) on the extraction of gelatines/hydrolysates. Moreover, the influence of two pa-rameters of interest during extraction (amount of enzyme and extraction temperature) on the properties of obtained gelatines/hydrolysates was evaluated. It was proved that the choice of the entrance resource affects the effect of extraction of gelatines/hydrolysates and also their properties. en
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/201 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Inženýrství polymerů cs
dc.thesis.degree-discipline Polymer Engineering en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 27459
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-14


Files in this item

Files Size Format View
plachý_2012_dp.pdf 1.754Mb PDF View/Open
plachý_2012_vp.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open
plachý_2012_op.doc 98.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account