Příprava karboxymethyl chitin-glukanového komplexu ze Schizophyllum commune

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Příprava karboxymethyl chitin-glukanového komplexu ze Schizophyllum commune

Show full item record

No preview available
Title: Příprava karboxymethyl chitin-glukanového komplexu ze Schizophyllum commune
Author: Krpatová, Věra
Advisor: Doležalová, Magda
Abstract: Cílem diplomové práce bylo připravit karboxymethyl chitin glukanový komplex. Pro jeho přípravu bylo využito mycelium vyšší houby Schizophyllum commune. Z mycelia byl izolován chitin-glukanový komplex, který je znám díky své biologické aktivitě a sorpčním vlastnostem. Komplex nachází uplatnění ve farmaceutickém, kosmetickém průmyslu a potravinářství. Po karboxymethylaci bylo dosaženo nejen očekávaného zlepšení nasáklivosti a zgelovatění kopolymeru, ale zvýšila se i schopnost absorpce měďnatých iontů a to trojnásobně. V práci je popsána submerzní kultivace S. commune, charakterizace chitin-glukanového komplexu a je sledován vliv podmínek karboxymethylace. Produkt byl charakterizován na základě fyzikálních vlastností.
URI: http://hdl.handle.net/10563/21745
Date: 2012-01-06
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
krpatová_2012_dp.pdf 25.19Mb PDF View/Open
krpatová_2012_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
krpatová_2012_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account