Příprava karboxymethyl chitin-glukanového komplexu ze Schizophyllum commune

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava karboxymethyl chitin-glukanového komplexu ze Schizophyllum commune

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Krpatová, Věra
dc.date.accessioned 2013-10-07T10:15:05Z
dc.date.available 2013-10-07T10:15:05Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/21745
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo připravit karboxymethyl chitin glukanový komplex. Pro jeho přípravu bylo využito mycelium vyšší houby Schizophyllum commune. Z mycelia byl izolován chitin-glukanový komplex, který je znám díky své biologické aktivitě a sorpčním vlastnostem. Komplex nachází uplatnění ve farmaceutickém, kosmetickém průmyslu a potravinářství. Po karboxymethylaci bylo dosaženo nejen očekávaného zlepšení nasáklivosti a zgelovatění kopolymeru, ale zvýšila se i schopnost absorpce měďnatých iontů a to trojnásobně. V práci je popsána submerzní kultivace S. commune, charakterizace chitin-glukanového komplexu a je sledován vliv podmínek karboxymethylace. Produkt byl charakterizován na základě fyzikálních vlastností. cs
dc.format 64 s. (85 310 znaků) cs
dc.format.extent 26422203 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Schizophyllum commune cs
dc.subject glukany cs
dc.subject chitin/chitosan-glukanový komplex cs
dc.subject karboxymethylace cs
dc.subject Schizophyllum commune en
dc.subject glucanes chitin/chitosan glucan complex en
dc.subject carboxymethylation en
dc.title Příprava karboxymethyl chitin-glukanového komplexu ze Schizophyllum commune cs
dc.title.alternative Preparation of carboxymethyl chitin-glucan complex from Schizophyllum commune en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Míšková, Zuzana
dc.date.accepted 2012-06-04
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to prepare carboxymethyl chitin glucan complex. The mycelium of higher fungus Schizophyllum commune was used as a substrate for carboxymethyl chitin glucan complex preparation. Chitin-glucan complex, which is known for iťs biological activity and sorption properties, was isolated from mycelium. The complex is used in pharmaceutical, cosmetic and food industries. Carboxymethylation resulted in better sorption and gel formation of the copolymer. Copper ion absorption increased three times. Submerged cultivation of S. commune is described and characteristics of chitin-glucan complex and the effect of reaction conditions on CGC carboxymethylation are observed. The physical properties of the obtained carboxymethyl CGC were characterized. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25425
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
krpatová_2012_dp.pdf 25.19Mb PDF View/Open
krpatová_2012_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
krpatová_2012_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account