Vliv různých ternárních směsí vybraných fosforečnanových solí na texturu tavených sýrů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv různých ternárních směsí vybraných fosforečnanových solí na texturu tavených sýrů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Začalová, Dominika
dc.date.accessioned 2013-10-09T04:50:54Z
dc.date.available 2013-10-09T04:50:54Z
dc.date.issued 2012-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/22948
dc.description.abstract Práce je zaměřena na sledování vlivu ternárních směsí fosforečnanových tavicích solí (hydrogenfosforečnan sodný - Na2HPO4, difosforečnan sodný - Na4P2O7, polyfosforečnan sodný - (NaPO3)n) na pH a vybrané texturní vlastnosti (tvrdost, soudržnost, relativní lepivost) tavených sýrů. Výše zmíněné soli byly použity v různých systematicky zvolených hmotnostních poměrech. Jako základní surovina tavených sýrů byly zvoleny vzorky Eidamské cihly, které zrály 2, 4 a 8 týdnů. Zvyšující se doba zralosti Eidamu způsobovala pokles tvrdosti, soudržnosti, pH a nárůst relativní lepivosti tavených sýrů. Delší doba skladování pak způsobovala nárůst jejich tvrdosti, soudržnosti, mírný pokles pH a relativní lepivosti. Závislost změn texturních parametrů na složení tavicích solí nebyla lineární. cs
dc.format 85 s. (77 700 znaků) cs
dc.format.extent 2079605 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Tavicí sůl cs
dc.subject ternární směs cs
dc.subject tavený sýr cs
dc.subject fosforečnan cs
dc.subject kasein cs
dc.subject pH cs
dc.subject texturní analýza cs
dc.subject Emulsifying salt en
dc.subject ternary mixture en
dc.subject processed cheese en
dc.subject phosphate en
dc.subject casein en
dc.subject pH en
dc.subject texture analysis en
dc.title Vliv různých ternárních směsí vybraných fosforečnanových solí na texturu tavených sýrů cs
dc.title.alternative Influence of Different Ternary Mixtures of Phosphate Salts on Processed Cheese Texture en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2012-06-07
dc.description.abstract-translated The diploma thesis is focused on observation of an influence of various ternary mixtures of phosphate salts on processed cheese texture. Hardness, cohesiveness and relative stickiness were measured in texture analysis, pH was determined in chemical analysis. Selected phosphate emulsifying salts (disodium hydrogenphosphate - Na2HPO4, tetrasodium diphosphate - Na4P2O7, sodium salt of polyphosphate - (NaPO3)n) were mixed in systematically chosen weight ratios. Edam cheese samples with degree of maturity 2, 4 and 8 weeks were chosen as basic ingredients. Higher degree of Edam maturity causes decline in hardness, cohesiveness, pH, and rise of relative stickiness of processed cheese. Longer time of storage brought increase of hardness, cohesiveness and slight decrease of pH and relative stickiness. Emulsifying salt ratio did not influence chemical and texture properties linearly. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25752
utb.result.grade D
dc.date.submitted 2012-05-02


Files in this item

Files Size Format View
začalová_2012_dp.pdf 1.983Mb PDF View/Open
začalová_2012_vp.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open
začalová_2012_op.doc 98.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account