Nutriční hodnocení úrovně stravování žáků ZŠ a MŠ ve Staré Vsi

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Nutriční hodnocení úrovně stravování žáků ZŠ a MŠ ve Staré Vsi

Show full item record

No preview available
Title: Nutriční hodnocení úrovně stravování žáků ZŠ a MŠ ve Staré Vsi
Author: Nevřalová, Jana
Advisor: Kráčmar, Stanislav
Abstract: V diplomové práci je řešena problematika vyhodnocení nutričního složení měsíčního jídel-ního lístku ze ZŠ a MŠ ve Staré Vsi. Z provedené analýzy bylo zjištěno, že pro děti před-školního věku jsou překročeny všechny hodnoty živin i vitaminů, některé (např. vitamin A) o více než 100 %. Výjimkou je obsah vápníku a vitaminu C, který je ve stravě ze školní jídelny hrazen pouze z 60 % doporučeného množství. U skupiny volných tuků a volných cukrů bylo toto množství překročeno téměř o 200 %. U dětí mladšího školního věku byly výsledky vyhodnocení nutričních faktorů vyváženější. Obsah většiny nutrientů byl v toleranci ?5 %, pouze tuky a vitamin A výrazněji překračo-valy doporučené dávky. U vitaminu C je dosažená hodnota pouze 55 %. Maso, mléko, tuky a cukry výrazně překračovaly hodnoty stanovené vyhláškou č. 107/2005 Sb., naopak mléč-né výrobky a ovoce byly pod stanovenou hranicí, množství ovoce dosahovalo pouze 6 %. Doporučujeme omezení volných tuků a snížení množství volného cukru. Také zařazení více čerstvé zeleniny by vyvážilo nedostatečný příjem vitaminu C.
URI: http://hdl.handle.net/10563/23154
Date: 2012-01-06
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
nevřalová_2012_dp.pdf 3.028Mb PDF View/Open
nevřalová_2012_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open
nevřalová_2012_op.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account