Nutriční hodnocení úrovně stravování žáků ZŠ a MŠ ve Staré Vsi

DSpace Repository

Language: English čeština 

Nutriční hodnocení úrovně stravování žáků ZŠ a MŠ ve Staré Vsi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kráčmar, Stanislav
dc.contributor.author Nevřalová, Jana
dc.date.accessioned 2013-10-09T12:30:39Z
dc.date.available 2013-10-09T12:30:39Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23154
dc.description.abstract V diplomové práci je řešena problematika vyhodnocení nutričního složení měsíčního jídel-ního lístku ze ZŠ a MŠ ve Staré Vsi. Z provedené analýzy bylo zjištěno, že pro děti před-školního věku jsou překročeny všechny hodnoty živin i vitaminů, některé (např. vitamin A) o více než 100 %. Výjimkou je obsah vápníku a vitaminu C, který je ve stravě ze školní jídelny hrazen pouze z 60 % doporučeného množství. U skupiny volných tuků a volných cukrů bylo toto množství překročeno téměř o 200 %. U dětí mladšího školního věku byly výsledky vyhodnocení nutričních faktorů vyváženější. Obsah většiny nutrientů byl v toleranci ?5 %, pouze tuky a vitamin A výrazněji překračo-valy doporučené dávky. U vitaminu C je dosažená hodnota pouze 55 %. Maso, mléko, tuky a cukry výrazně překračovaly hodnoty stanovené vyhláškou č. 107/2005 Sb., naopak mléč-né výrobky a ovoce byly pod stanovenou hranicí, množství ovoce dosahovalo pouze 6 %. Doporučujeme omezení volných tuků a snížení množství volného cukru. Také zařazení více čerstvé zeleniny by vyvážilo nedostatečný příjem vitaminu C. cs
dc.format 82 s. (91 534 znaků). cs
dc.format.extent 3175486 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject výživa cs
dc.subject nutriční faktor cs
dc.subject HACCP cs
dc.subject školní stravování cs
dc.subject výživové doporučení cs
dc.subject nutrition en
dc.subject nutrition factor en
dc.subject HACCP en
dc.subject school catering en
dc.subject nutrition recommendation en
dc.title Nutriční hodnocení úrovně stravování žáků ZŠ a MŠ ve Staré Vsi cs
dc.title.alternative Nutritional Evaluation of Alimentation Level in Primary and Nursery School in Stará Ves. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Bučková, Martina
dc.date.accepted 2012-06-04
dc.description.abstract-translated This thesis approaches the problem of evaluating the nutritional composition of one month food menu of elementary school and kindergarten in the village Stará Ves. The analysis found that for children pre-school age are exceeded all the nutrients and vitamins, some (eg. vitamin A) by more than 100%. The exception is calcium and vitamin C, which is in the diet of school meals paid only 60% of the recommended amount. In the group of free fat and free sugars were exceeded this amount by nearly 200%. For younger-school children the results were more balanced assessment of nutritional fac-tors. Most of nutrients were included within ? 5%, only fats and vitamin A significantly exceeded the recommendation dose. The vitamin C value is achieved only 55%. Meat, milk, fats and sugars significantly exceeded the value established by Regulation No. 107/2005 Coll., in the other way dairy products and fruits were below the threshold, the amount of fruit reached only 6%. It is recommended to reduce free fat and the amount of free sugar. Also include more fresh vegetables to compensate of deficient intake of vitamin C. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25745
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
nevřalová_2012_dp.pdf 3.028Mb PDF View/Open
nevřalová_2012_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open
nevřalová_2012_op.doc 97.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account